ΤΕΕ: “Ψευδής η ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ” για τα φωτοβολταϊκά της Ηλείας

Ψευδή χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΕΑΣ Αγρινίου ο πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος τα όσα συνέβησαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ήλιδας απέχουν σημαντικά από τα όσα δήλωσε στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΤΕΕ:

“Ο Πρόεδρος της Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ.Ηλιδας αλλά και των σημερινών δημοσιευμάτων δηλώνει τα εξής:

1ον . Είναι ψευδής η σημερινή ανακοίνωση του Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ότι έχουμε λάβει γραπτώς (ούτε και προφορικώς) απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφείου επί των τεχνικών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την επικείμενη επένδυση.

2ον. Δεν έχουμε αντιληφθεί εάν είμαστε σε φάση διαβούλευσης ή έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ε.Α.Σ.Αγρινίου χθες και ότι το έργο ξεκινά να υλοποιείται στο τέλος του 2022.

3ον . Δεν προτείναμε σε κανέναν , ούτε συμφωνήσαμε να γίνει κοινή συνεδρίαση του ΤΕΕ με τον Ε.Α.Σ.Αγρινίου. Η συνεδρίαση αυτή , παρουσία όλων των αρχών του τόπου φυσικά όπως και όλων των εμπλεκόμενων φορέων , θα μπορούσε να γίνει εφόσον:

α)Είχαμε προηγουμένως λάβει γραπτώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (τοπογραφικά διαγράμματα, κάλυψης, εγκρίσεις δασαρχείου,αρχαιολογίας, ΠΕΧΩΠ, ΔΕΔΔΗΕ
κλπ) και γενικώς όλα όσα περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο ερωτημάτων που έχουμε αποστείλει στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού , στα ΜΜΕ αλλά και προωθήσει κατόπιν παραίνεσης του ΓΟΕΒ προς τον ΕΑΣ Αγρινίου στις 29/01/2022.

β)είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών από την ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ με εξειδίκευση στο αντικείμενο των Φ/Β , των μηχανικών περιβάλλοντος και των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων.

Ακόμα και αν ίσχυαν τα ανωτέρω, η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ.Ήλιδας καταψήφισης της εν λόγω επένδυσης , δεν μας αφήνει περιθώρια συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαβούλευση- ημερίδα ή όπως αλλιώς αυτή ονομαστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.Ήλιδας , δεν καταθέσαμε πρόταση νέας διαβούλευσης. Ζητήσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας τα οποία με τα διαθέσιμα δεδομένα – ακόμα και μετά τη χθεσινή παρουσίαση – μένουν αναπάντητα και θέτουν σε σοβαρές αμφιβολίες ,σύμφωνα με την άποψή μας, τη νομιμότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της περιγραφόμενης επένδυσης.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αν όλα τα νομοθετικά εμπόδια ξεπεραστούν με fast track διαδικασίες , η αξιοποίηση ή όχι της Τεχνητής Λίμνης Πηνειού αποτελεί απόφαση πολιτική και όχι απόφαση του ΤΕΕ.

Εμείς απλώς οφείλαμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας , η οποία τη δεδομένη στιγμή στηρίζεται μόνο σε γενικές περιγραφές , για αυτό το λόγο συνίσταται από ερωτήματα και απορίες όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή μας προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού της 18/01/2022.

Με εκτίμηση
Χρήστος Δ.Γεωργακόπουλος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Πρόεδρος Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας”

Διαβάστε επίσης:

Πολλά τα ερωτήµατα για τα φωτοβολταϊκά στη λίµνη Πηνειού

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το σημαντικό αυτό θέμα στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στα περίπτερα όλης της Ελλάδας