Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου: Τελειωτικό χτύπημα στις αμπελοκαλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις

Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου: Καλοστημένη κυβερνητική φιέστα για να μειωθεί η αγανάκτηση των αγροτών

«Το τελειωτικό χτύπημα δέχθηκαν οι επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου .

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: μέρα με την ημέρα φαίνεται η ζημιά που έχει προκληθεί στις ρόγες των σταφυλιών κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια Καρντινάλ ,Βικτωρία,Μπλακ Ματζικ και τις ποικιλίες σταφίδας που βρίσκονται στον ΔημοΤυρναβου.

Ενώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις θεωρούνται αξεπέραστα για το σύνολο πλέον του αμπελώνα της ευρύτερης περιοχής επηρεάζοντας και τις οινοποιησιμες ποικιλίες.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και πλήττει κάθε χρόνο την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας μας και ειδικότερα του Δήμου Τυρναβου που κατέχει σε έκταση την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού αμπελώνα, οδηγώντας στην έξαρση της καταστροφής των σταφυλιών  από έντομα και ασθένειες.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την  καταστροφική χρόνια για τα επιτραπέζια σταφύλια της περιοχής μας σε θέματα διάθεσης και τιμής του προϊόντος φέρνει σε αδιέξοδο εκατοντάδες αμπελουργους που θα ξεπατώσουν είτε τα αμπέλια τους ή θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Διεκδικούμε άμεσες λύσεις με κυβερνητικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα

ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις για τους αμπελώνες που έχουν πληγεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργούς να μεταποιήσουν ανεμπόδιστα και με ευνοϊκή φορολογία αυτήν την καταστροφική χρόνια τα σταφύλια τους στα παραδοσιακά καζάνια της περιοχής μας».