Τέλος η καραντίνα της οζώδους δερματίτιδας για το Νομό Σερρών

Τέλος η καραντίνα της οζώδους δερματίτιδας για το Νομό Σερρών

Τον Αύγουστο του 2016 θα γίνει τελικά η άρση της καραντίνας για την μετακίνηση βοοειδών που είχε επιβληθεί στο Νομό Σερρών εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας, σύμφωνα με το serresparatiritis.gr.

Η περιοχή από τον περασμένο φθινόπωρο οπότε και εμφανίστηκε η νόσος στην Βόρεια Ελλάδα πλήγηκε σοβαρά με αρκετά κοπάδια να αποδεκατίζονται εξαιτίας των κρουσμάτων με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μέσα σε λίγους μήνες είδαν ολόκληρο το ζωικό τους κεφάλαιο να χάνεται. Άγνωστο παραμένει πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους προκειμένου να προβούν στην αντικατάσταση των νεκρών ζώων τους με τη συνολική ζημιά στην περιοχή μας να αγγίζει τα 2.600.000 ευρώ.  

Να θυμίσουμε πως σε περίπτωση εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος σε ζώο αυτομάτως σημαίνει και την αναγκαστική θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού.     

Οι αρχικές προβλέψεις ήθελαν το νομό Σερρών να βγαίνει από το καθεστώς καραντίνας στις 15 Ιουλίου κάτι που δεν έγινε παρά το γεγονός πως η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση και δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας σε ζώα τις τελευταίες 60 μέρες. Το παραπάνω αποτέλεσμα των συστηματικών εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν από τους κτηνίατρους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Σερρών διαδικασία που θα επαναληφθεί σε 10 μήνες.