Τεχνικός θερμοκηπίου: Η αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αλλάζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες

Νέα δεδομένα στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση φέρνει η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Στην καρδιά του κάμπου της Ηλείας, στα Λεχαινά, όπου οι καλλιεργούμενες θερμοκηπιακές εκτάσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, το Δημόσιο ΙΕΚ δημιούργησε το τμήμα «Τεχνικός θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη»,το μοναδικό που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα τμήμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρυσι, παρουσιάζοντας αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των σπουδαστών, οι οποίοι αναζητούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Στα μαθήματα που διδάσκονται συμπεριλαμβάνονται και οι υδροπονικές καλλιέργειες, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθηση στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα τμήμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρυσι, παρουσιάζοντας αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των σπουδαστών, οι οποίοι αναζητούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος σπουδών, με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορούν να συναρμολογούν και να εγκαθιστούν κατασκευές θερμοκηπίων ή άλλων μεθόδων κάλυψης των καλλιεργειών και του εξοπλισμού τους, βάσει υφιστάμενης μελέτης και σχεδίου.

Παράλληλα, θα ελέγχουν και θα ρυθμίζουν τα συστήματα αυτοματισμού και λειτουργίας, που χρησιμοποιούνται στις θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις, θα συντηρούν τις κατασκευές κάλυψης των καλλιεργειών και θα συντονίζουν το προσωπικό της επιχείρησης.

Απασχόληση

Ο «Τεχνικός θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη» μπορεί να απασχοληθεί ως παραγωγός λαχανικών και κηπευτικών θερμοκηπίου, δρεπτών ανθέων και καλλωπιστικών φυτών θερμοκηπίου, πολλαπλασιαστικού υλικού, βιολογικών προϊόντων θερμοκηπίου, αγροτικών προϊόντων υπό κάλυψη, καθώς και ως σύμβουλος σε θέματα καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Εκτός από την απασχόλησή του ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα μπορεί να εργαστεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και σε επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων υπό κάλυψη. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η ειδικότητα «Τεχνικός Δασικής Προστασίας», η οποία θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο δημόσιο ΙΕΚ Αμαλιάδας. Η προθεσμία για την εγγραφή των ενδιαφερομένων λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.