Η τεχνολογία blockchain στην υπηρεσία των καλλιεργειών ρυζιού

Την καινοτόμα τεχνολογία blockchain που αφορά τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και της γενικότερης παραγωγικής διαδικασίας στη διαχείριση και ανταλλαγή πληροφορίας σε ό,τι αφορά την ιχνηλασιμότητα του ρυζιού υλοποιεί πρόγραμμα του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ερευνητικό ίδρυμα ΕΚΕΤΑ, με ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η περιφέρεια.

Οι δύο φορείς ανάπτυξαν ένα χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain, με σκοπό τη διασφάλιση ποιότητας του ρυζιού σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης. Έτσι, από την καλλιέργεια, την παράδοση στον έμπορο έως και τη μεταποίηση και την τοποθέτησή του στο ράφι, ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες του ρυζιού που αγοράζει, ακόμα και του παραγωγού και οι οποίες αφορούν την ποιότητα του προϊόντος.

Όπως αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΚΜ, αρμόδιος για θέματα καινοτομίας, Νίκος Τζόλλας, η περιφέρεια, μαζί με τους παραπάνω φορείς και τους ορυζοπαραγωγούς δημιούργησαν το παραπάνω ψηφιακό εργαλείο με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων της μακεδονικής γης. «Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς και τους ορυζοπαραγωγούς του νομού μας, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο με blockchain, ούτως ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ρυζιού», επισημαίνει ο κ. Τζόλλας.

Διαδικασία

Όπως λέει, αυτό μπορεί να γίνει με ένα σκανάρισμα του κινητού στο barcode της συσκευασίας. Οι πληροφορίες που παίρνει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καταναλωτής είναι από ποιον παραγωγό έχει παραχθεί η συγκεκριμένη ποσότητα του ρυζιού, από ποια ποικιλία είναι, τι διατροφικά χαρακτηριστικά έχει, πότε έσπειρε και πότε θέρισε, τι χημικά χρησιμοποίησε, και όλη αυτήν την πληροφορία που είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος.

«Το ελληνικό ρύζι, όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά, είναι ξεχωριστά γιατί ακολουθούν διαδικασίες οι οποίες περιγράφονται στους κανονισμούς της EE για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ταυτόχρονα, έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν ποιοτικά από τα αντίστοιχα προϊόντα των ανατολικών χωρών. Αυτή όλη την πληροφορία θέλαμε ο καταναλωτής να τη βλέπει και παράλληλα να εκπαιδεύεται, γιατί πρέπει να χρησιμοποιεί στο καθημερινό τραπέζι του τα ευρωπαϊκά προϊόντα γιατί ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την ΕΕ και σε κάθε περίπτωση αυτό διασφαλίζει την ποιότητά τους», επισημαίνει ο κ. Τζόλλας.

Στο έργο συμμετέχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ρυζιού Χαλάστρας Α και Β και του Αγίου Αθανασίου. Σύμφωνα με τον κ. Τζόλλα, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς του πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα, όπως τα ροδάκινα ή τα ακτινίδια. «Ο μηχανισμός είναι ελεύθερος, το έργο έχει ολοκληρωθεί και θέλουμε να δούμε εάν μπορεί να πάρει το δρόμο του στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή παραγωγοί οι οποίοι ενδιαφέρονται να το εντάξουν στην παραγωγική τους διαδικασία, ώστε το προϊόν τους να αποκτήσει προστιθέμενη αξία», καταλήγει ο κ. Τζόλλας.