Τεχνολογικά εργαλεία από επιχειρησιακές ομάδες για την άρδευση και τον εντοπισμό ασθενειών στα ζώα

Συνεργασία, τεχνολογία και ανταλλαγή πρακτικών και απόψεων είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούν επιχειρησιακές ομάδες στην Ευρώπη για να δώσουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Δύο επιχειρησιακές ομάδες καταγράφουν στην περιοδική έκδοση της EIP-AGRI τις καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζουν σε τομείς, όπως η άρδευση και η κτηνοτροφία.

Aqua C+

Εδαφολογικοί χάρτες, αισθητήρες φυτών και μετεωρολογικοί σταθμοί είναι για την επιχειρησιακή ομάδα Aqua C+ τα κατάλληλα εργαλεία για την ορθολογική και στοχευμένη χρήση του νερού σε οπωρώνες. Ο συντονιστής της επιχειρησιακής ομάδας με έδρα τη Γερμανία, Andreas Jende, εξηγεί: «Η ζήτηση για νερό ποικίλλει στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του φρούτου και γι’ αυτό τα παραπάνω εργαλεία μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τις ανάγκες της καλλιέργειας σε κάθε στάδιο. Όλα τα δεδομένα συγχωνεύονται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών και συμβουλών που βοηθά τους καλλιεργητές φρούτων να δουν σε πραγματικό χρόνο ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεται το φυτό και πότε».

Το σύστημα θα είναι προσβάσιμο από smartphone, επιτρέποντας στους αγρότες να εξοικονομούν όχι μόνο νερό, αλλά επίσης χρόνο και χρήμα. Όπως αναφέρει ο Andreas Jende: «Οι καλλιεργητές φρούτων έχουν συμμετάσχει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους και με τους ερευνητές, προκειμένου να συζητήσουν για την καλλιέργεια ορισμένων φρούτων, τη μεταβλητότητα του εδάφους και άλλα.

Τα δεδομένα τους αποτέλεσαν ουσιαστική συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός χρήσιμου και πρακτικού συστήματος υποστήριξης αποφάσεων διαδικτυακά».

Στην Επιχειρησιακή Ομάδα Aqua C+ συμμετέχουν τρεις καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων, ένα ερευνητικό ίδρυμα και μία ένωση οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Διακρατική συνεργασία για την κτηνοτροφία

Οι επιχειρησιακές ομάδες Piimaklaster (Εσθονία) και ÄLYREHU (Φινλανδία) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η διακρατική συνεργασία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτοματοποιημένης ανίχνευσης των τριών πιο κοινών βακτηρίων που προκαλούν μαστίτιδα στις αγελάδες παραγωγής γάλακτος.

Ο Φινλανδός εταίρος ασχολείται με την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, προκειμένου να γίνεται έλεγχος της υγείας των ζώων, δίνοντας βάση στην ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων του γάλακτος. Οι συνεργάτες θα οργανώσουν πιλοτικούς ελέγχους επί τόπου στο χωράφι και για τα δύο έργα τόσο στην Εσθονία όσο και στη Φινλανδία.