Τι θα γίνει με την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων

Τις τελευταίες πινελιές φαίνεται πως βάζει το ΥΠΑΑΤ στο θέμα της αποζημίωσης στους αιγοπροβατοτρόφους. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο Μάκης Βορίδης πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις με κτηνοτροφικούς φορείς, ενώ δέχθηκαν και σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη 27/5 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση με τον ΣΕΚ, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών και η αποζημίωση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη χοιροτροφία, καθώς και μια τροποποίηση στο καθεστώς της συνδεδεμένης που θα βοηθήσει τη στήριξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Φυσικά, από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειπε και η αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ζήτημα αυτήν τη στιγμή παραμένει ανοιχτό για έναν και μόνο λόγο. Αυτός είναι ότι σειρά κτηνοτροφικών φορέων ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ να συμπεριλάβει στην αποζημίωση και παραγωγούς σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης γάλακτος. Ανώτατες πηγές του υπουργείου ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι δόθηκε εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ να καταγραφούν οι περιπτώσεις αυτών των παραγωγών.

Ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύψει, θα οριστεί ως εξαίρεση και ένα επιπλέον ποσό που θα καλύπτει και τους εν λόγω κτηνοτρόφους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ήδη υπάρχον καθεστώς αποζημίωσης. Το ποσό αυτό που θα προστεθεί ως μια μικρή εξαίρεση στο ήδη γνωστό κονδύλι που όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ» ανέρχεται σε 23,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, από το ΥΠΑΑΤ διαμηνύεται ότι το θέμα πρόκειται να κλείσει άμεσα για να σταλεί ο φάκελος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Κομισιόν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η στιγμή της πληρωμής για τους δικαιούχους απέχει ακόμα μερικές εβδομάδες.