Θέλουν συμφωνία στην ΤΤΙΡ μέχρι το τέλος του έτους

Η φέτα μεταξύ των επίμαχων ζητημάτων που χωρίζουν τις δύο πλευρές

Θέλουν συμφωνία στην ΤΤΙΡ μέχρι το τέλος του έτους

Ούτε η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit ούτε τα σημεία τριβής φαίνεται να πτοούν τους διαπραγματευτές της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΠ), όπως προκύπτει από δηλώσεις αμφοτέρων μετά την ολοκλήρωση του 14ου γύρου των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κύριο διαπραγματευτή των ΗΠΑ, Νταν Μουλάνεϊ, το Brexit επηρεάζει τους υπολογισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ και επί του παρόντος αναλύουν και επεξεργάζονται τον συνεπαγόμενο αντίκτυπο στη συμφωνία. Ωστόσο, ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε καταστήσει πλέον σαφές ότι στόχος είναι η σύναψη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δραματική επίδραση στη συνολική αξία της αγοράς της ΕΕ και θα επηρεάσει την ισορροπία της συμφωνίας, αλλά η πολιτική σημασία της ΤΤΙΡ παραμένει ισχυρή και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μοναδική ευκαιρία σύναψης συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016».

Ο Μουλάνεϊ πρόσθεσε ότι αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, μέχρι τότε θα χρειαστεί καιρός για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο και την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας που συνεπάγονται.

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις του Brexit στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Ιγνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο, δήλωσε ότι ενώ το πολιτικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και αβέβαιο, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές προσπάθειες για ολοκλήρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε με σαφήνεια προς τα κράτη-μέλη το ερώτημα σχετικά με το εάν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Επιτροπή στην προσπάθειά της να συνάψει τη συμφωνία και κανένα δεν έφερε αντιρρήσεις».

Η πρόοδος

Ο Μπερθέρο ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές αναμένεται να έρθουν σε συμφωνία για τα «ευαίσθητα» ζητήματα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δασμολογικές προσφορές για τα γεωργικά, κυρίως, εμπορεύματα, καθώς και το θέμα της προστασίας των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) της ΕΕ στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο εξακολουθεί να είναι το πλέον επίμαχο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Ενώ η πλευρά της ΕΕ θέλει να διασφαλίσει την προστασία 200 ΓΕ, επιμένοντας για χορήγηση πρόσθετης προστασίας για τους παραγωγούς φέτας, σαμπάνιας και άλλων γεωγραφικών ενδείξεων, οι ΗΠΑ είναι ανένδοτες, υποστηρίζοντας ότι οι «κοινές ονομασίες» θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις συνομιλίες.

Όπως παραδέχθηκε ο Μερθέρο, η διαπραγμάτευση βρίσκεται επί του παρόντος πολύ μακριά από μία πραγματιστική προσέγγιση στο ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αναμένεται να προβούν σε απολογισμό της κατάστασης των διαπραγματεύσεων στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στο τέλος του Σεπτεμβρίου.