Θεοδόσης Κεφαλάς: Με Καραγκούνικα, Χιώτικα, Σκοπέλου και… γνώση έγινε ανταγωνιστικός

Μετουσίωσε το μεράκι του και το πείσμα του για τον κτηνοτροφικό τομέα σε μία εξελιγμένη και βιώσιμη κτηνοτροφική μονάδα που αποτελείται από ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων, καταφέρνοντας παράλληλα να βρει τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής. Με τη νοοτροπία ότι η αγροτική εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον του κτηνοτροφικού τομέα, ο Θεοδόσης Κεφαλάς από το Καρπενήσι έχει καταφέρει, μέσω των σπουδών του, να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο, να εξελίξει τις εγκαταστάσεις του και να πετύχει τον σωστό συνδυασμό για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος που παράγει.

«Βρίσκομαι στον Προφήτη Ηλία Καρπενησίου και εκτρέφω πιστοποιημένα βιολογικά 450 πρόβατα διασταύρωσης καραγκούνικης φυλής και χιώτικης, αλλά και καθαρής χιώτικης, καθώς και 50 αίγες Σκοπέλου. Αν και οι γονείς μου με προέτρεπαν να μη συνεχίσω σε αυτό το επάγγελμα, εγώ είχα το πείσμα και την αγάπη να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία. Αποφάσισα, όμως, πρώτα να σπουδάσω Τεχνολόγος-Γεωπόνος, καθώς πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος τι θέλει η αγορά, τι εξελίξεις υπάρχουν στα προϊόντα και στα αγροεφόδια, αλλά και την τεχνολογία», αναφέρει ο Θεοδόσης στην «ΥΧ».

Ελληνικές φυλές

Ο Θεοδόσης ξεκίνησε το 1993 την επαγγελματική του πορεία στον κτηνοτροφικό τομέα με τα λίγα ζώα ελληνικής φυλής που διέθετε ο πατέρας του. «Συνέχισα την εκτροφή των ελληνικών φυλών, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ζώα, που μπορούν να δώσουν πολύ ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, οι συγκεκριμένες φυλές μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα από άλλες στο υψόμετρο των 960 μέτρων που βρισκόμαστε εμείς, καθώς ακολουθώ μεικτή εκτροφή, σταβλισμό εννιά μήνες και βοσκή έξω τρεις».

Έχοντας πάντα τη νοοτροπία ότι ο κτηνοτρόφος πρέπει να βλέπει επιχειρηματικά την εκμετάλλευσή του, υπολογίζοντας και οργανώνοντας τα έξοδα και τα έσοδά του, ο Θεοδόσης, χωρίς την υποστήριξη κάποιου προγράμματος, κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη μονάδα του και να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο.

Εγκαταστάσεις και μείωση του κόστους παραγωγής

Η κληρονομιά του, όταν ξεκίνησε, ήταν μία σταβλική εγκατάσταση ως πρόχειρο κατάλυμα. Σήμερα, η μονάδα του είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο αλμεκτήριο που αυτοματοποιεί το άρμεγμα, το τάισμα και το πλύσιμο, αλλά και άλλα σύγχρονα μηχανήματα που τον βοηθούν να εξελίξει τη δουλειά του.

Για να επιτύχει τα παραπάνω, ο Θεοδόσης έχει καταφέρει να βρει τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής. «Έχω εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ για τη μείωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Επίσης, δεν συνεργάζομαι με εμπόρους για την πώληση του κρέατος, ούτε για την αγορά των ζωοτροφών», αναφέρει.

Προϊόντα

Η συνεργασία με παραγωγούς, για την αγορά ζωοτροφών, έχει επιφέρει στον Θεοδόση καλύτερες τιμές, αλλά και διασφάλιση της ποιότητας των ζωοτροφών, οι οποίες μαζί με το είδος των ζώων προσδίδουν στο γάλα τα απαραίτητα συστατικά για τη λήψη της μέγιστης τιμής από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται κάθε φορά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «προσπαθώ πάντα να συμπιέζω το κόστος μου και το μεγαλύτερο προέρχεται από τις ζωοτροφές, γι’ αυτό δεν αφήνω να μεσολαβήσει το εμπόριο, τις παίρνω κατευθείαν από τον παραγωγό. Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνω καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα.

Η ποιότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις φυλές των ζώων, μου δίνουν το επιθυμητό 12% σε πρωτεΐνες και λιπαρά που έχω συμφωνήσει με την εταιρεία. Όσο πέφτει το ποσοστό κάτω από αυτό τον αριθμό, τόσο πιο χαμηλή είναι και η τιμή».

Ο Θεοδόσης δίνει το γάλα του σε εξαγωγική γαλακτοκομική εταιρεία, ενώ για το κρέας έχει απευθείας συνεργασίες με κρεοπωλεία, εστιατόρια και ιδιώτες. Επίσης, κατόπιν παραγγελίας, παρασκευάζει ανθοτύρι και βούτυρο.

Έκκληση για το κτηνοτροφικό επάγγελμα

Τη δυσκολία του κτηνοτροφικού επαγγέλματος καταγράφει ο Θεοδόσης, ο οποίος τονίζει ότι «ως επάγγελμα είναι αρκετά απαιτητικό, καθώς είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, δεν έχει ωράριο και απαιτεί εργασία 365 μέρες τον χρόνο, με το κόστος εκτροφής να είναι υψηλό. Ωστόσο, απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες με σπουδές σχετικές με τον κτηνοτροφικό κλάδο, τους παροτρύνει αν αγαπούν αυτό το επάγγελμα και έχουν μία οικογενειακή κτηνοτροφική βάση, να ασχοληθούν με αυτό. Τονίζει, επίσης, ότι η συνεργασία είναι ένας τρόπος ώστε οι κτηνοτρόφοι να παραμείνουν βιώσιμοι. «Χρειάζεται η δημιουργία μικρών συνεταιριστικών ομάδων, μέσω των οποίων οι κτηνοτρόφοι θα φτάσουν στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της κάθε περιοχής για τη συμφωνία παραγωγής και πώλησης των προϊόντων τους απευθείας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις».