Θερμαϊκος Κόλπος: Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή του γόνου στις μυδοκαλλιέργειες

Τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βιώνουν για άλλη μια φορά οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, οι οποίοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή αφανισμό των μυδιών, αλλά και μαζική καταστροφή του γόνου.
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα αίτια της ολοσχερούς καταστροφής είναι το φετινό παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών που ανέβασε τη θερμοκρασία της θάλασσας στους 32 βαθμούς Κελσίου, όταν το μύδι μπορεί να επιβιώσει μέχρι τους 27 βαθμούς Κελσίου, όπως τόνισε ο μυδοκαλλιεργητής και αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δέλτα, Κώστας Βερβίτης.
Ο ίδιος συμμετείχε σε διευρυμένο κλιμάκιο συναρμόδιων θεσμικών φορέων που επισκέφθηκαν περιοχές με μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία. Κτηνίατροι και ιχθυολόγοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν δείγματα νερού και σάρκας μυδιών, ώστε να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις, να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποτιμηθεί συνολικά η έκταση του προβλήματος που έχει προκύψει. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες μυδοπαραγωγικές περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου.
Μεγάλη ζημιά
«Επισκεφθήκαμε τις περιοχές σε Κύμινα και Ημαθία και διαπιστώσαμε τη μεγάλη ζημιά που υπάρχει στην παραγωγή και, μάλιστα, στον γόνο που καλλιεργείται για τη χρονιά του 2025. Τα συνολικά δεδομένα από την καταστροφή της παραγωγής θα τα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα απογραφικά δελτία με στοιχεία παραγωγής των μονάδων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η θνησιμότητα του γόνου που, όπως δείχνει, είναι πάνω από το 80%-90%. Πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβίτης.
Ανάγκη στήριξης
Ειδικότερα για το θέμα αυτό, οι μυδοκαλλιεργητές θα ζητήσουν συντονισμένα τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να υπάρξουν μέτρα στήριξης από τη στιγμή που δεν εντάσσονται στον ΕΛΓΑ και στις αποζημιώσεις που δίνονται σε άλλους παραγωγούς.
«Από το 2021, την προηγούμενη καταστροφή που είχε γίνει, διαπιστώνω από την εμπειρία μου ότι ήταν σε μικρότερη έκταση από ό,τι σήμερα, για αυτό και πρέπει να δούμε τη στήριξη των καλλιεργητών. Από τη στιγμή που σταματάει η παραγωγή έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι καιρός για υποσχέσεις και ευχολόγια πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα. Επίσης, δεν μπορεί ένας ολόκληρος εξαγωγικός κλάδος της οικονομίας να μην παίρνει την παραμικρή ενίσχυση», κατέληξε ο κ. Βερβίτης.
Σημειώνεται πως η μυδοκαλλιέργεια, στη συντριπτική πλειοψηφία της, πραγματοποιείται στον Θερμαϊκό Κόλπο, με το παραγόμενο προϊόν να εξάγεται πλέον του 90%, ενώ από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα βιοπορίζονται περίπου 300 οικογένειες.