Ο θερμός χειμώνας έδωσε ώθηση στις σπορές

Aπό τον Οκτώβριο που ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις στα θερμοκήπια ο καιρός στάθηκε σύμμαχος των παραγωγών της Νότιας Ελλάδας και της Κρήτης. Ήδη, σε διάφορες περιοχές της Νότιας Κρήτης έχουν ξεκινήσει οι συλλογές των κηπευτικών. Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζονται οι φυτεύσεις των νέων καλλιεργειών και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρουν οι καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης και θα συνεχίσουν οι υπαίθριες. Όλο αυτό το διάστημα οι εταιρείες σποροφύτων προγραμματίζουν τις σπορές τους, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των παραγωγών για το είδος που θα επιλέξουν, αυτές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος παραγωγής όπως επίσης και από τις τιμές που επικράτησαν τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Καμούτση, παραγωγό σπορόφυτων από την Αλίαρτο Βοιωτίας, η ροή των παραγγελιών συνεχίζεται ομαλά στην τρέχουσα περίοδο: «Ανάλογα με την εποχικότητα και την πρωιμότητα της κάθε περιοχής έχουν ξεκινήσει και οι φυτεύσεις. Υπάρχει ομαλή ροή στις θερμοκηπιακές φυτεύσεις και ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, γίνεται και η παράδοση των σπορόφυτων για τη φύτευση στα θερμοκήπια».

Ο κ. Καμούτσης τονίζει ότι στην κάθε περιοχή της χώρας οι παραγωγοί προγραμματίζουν σε διαφορετικό χρόνο τις φυτεύσεις στα θερμοκήπια. «Έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη και στην Πρέβεζα, ενώ σειρά παίρνουν η Λακωνία και τα Φιλιατρά».

Περιγράφοντας τις τάσεις των επιλογών των παραγωγών στις καλλιέργειές τους, ο κ. Καμούτσης επισημαίνει ότι και πάλι, παρά τα προβλήματα, η ντομάτα και το αγγούρι αποτελούν τις βασικότερες καλλιέργειες. «Οι χαμηλές τιμές στην ντομάτα, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, οδηγούν κάποιους παραγωγούς στο αγγούρι όπως επίσης στην πιπεριά και στη μελιτζάνα, χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις σε σύγκριση με πέρσι».

Διαφοροποίηση από τον αρχικό σχεδιασμό

Ο Μανώλης Δελημπαλταδάκης, γεωπόνος της Syngenta, κάνει λόγο για μία χρονιά με ιδιαίτερες εκπλήξεις, χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. «Οι παρατεταμένα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες άλλαξαν τελείως τον αρχικό προγραμματισμό των θερμοκηπιακών μας καλλιεργειών. Οι Μοίρες και η Μεσσαρά στην Κρήτη έχουν ξεκινήσει τις φυτεύσεις. Εκτός από την ντομάτα και το αγγούρι, αύξηση παρατηρείται και στο καρπούζι και το πεπόνι, τα οποία φυτεύτηκαν προς τα τέλη Νοεμβρίου και η συλλογή τους αναμένεται προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι καλλιέργειες που έχουν φυτευτεί τον Οκτώβριο και ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή των κηπευτικών, με πολύ καλές αποδόσεις».

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο Γιώργος Λυριτζάκης, γεωπόνος του Συνεταιρισμού Ανατολή Ηρακλείου: «Για τις φυτεύσεις του Οκτωβρίου, η ντομάτα παρουσίασε μία μείωση στο 7%, όπως επίσης και η πιπεριά, η οποία έφτασε στο 20%. Μεγάλη αύξηση παρουσίασε το αγγούρι, που ξεπέρασε το 30%, με τη μελιτζάνα να παραμένει στα ίδια επίπεδα».

Δυστοκία για τις τελικές αποφάσεις

Οριακά χαρακτηρίζει τα εισοδήματα των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Πρέβεζα ο Σπύρος Κλινάκης, καθώς το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. «Με δυσκολία αποφασίζουν οι παραγωγοί για το είδος που θα καλλιεργήσουν την τρέχουσα περίοδο. Για την αγορά του εμβολιασμένου αγγουριού, υπολογίζουμε να πληρώσουμε 1 ευρώ το φυτό. Με τα 1.500 φυτά το στρέμμα, το κόστος μόνο για τα φυτά ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Η μέση απόδοση είναι περίπου 35 τεμάχια το φυτό, με τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 10 λεπτά το τεμάχιο. Αν υπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα, τα κέρδη μας είναι οριακά». Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και το κόστος της ντομάτας, της οποίας η τιμή κυμάνθηκε από 20 μέχρι 60 λεπτά το κιλό. «Με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις εκμεταλλεύσεις μας», κατέληξε ο κ. Κλινάκης.

Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες σπορόφυτων προγραμματίζουν τις σπορές τους με γνώμονα τις απαιτήσεις των πελατών τους. Οι προτιμήσεις των παραγωγών για το είδος που θα επιλέξουν θα εξαρτηθούν από το κόστος παραγωγής, καθώς και από τις τιμές που επικράτησαν τη χρονιά που πέρασε.