Οι θέσεις Ελλάδας – Γαλλίας για την ΚΑΠ συζητήθηκαν στη συνάντηση Αραχωβίτη με αντιπροσωπεία της γαλλικής εθνοσυνέλευσης

Οι θέσεις Ελλάδας - Γαλλίας για την ΚΑΠ συζητήθηκαν στη συνάντηση Αραχωβίτη με αντιπροσωπεία της γαλλικής εθνοσυνέλευσης

Για τις θέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021-2027 συζήτησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης με πολυμελή αντιπροσωπεία της γαλλικής εθνοσυνέλευσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ.

Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για πολλά σημεία σύγκλισης μεταξύ των δυο κρατών τονίζοντας ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς και οι δηλώσεις του προέδρου του κ. Μακρόν «που με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι η Γαλλία βάζει την αγροτική πολιτική στο επίκεντρο της πολιτικής της».

Υπογράμμισε ότι ζητήθηκε η στήριξη της Γαλλίας ως προς τις ελληνικές θέσεις, όπως είναι η μη εφαρμογή περαιτέρω εξωτερικής σύγκλισης. Ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε στη γαλλική αντιπροσωπεία τους λόγους για τους οποίους «η χώρα μας δεν συμφωνεί με τον τρόπο που προτείνουν κάποια κράτη εξωτερική σύγκλιση» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό ως ένα βασικό επιχείρημα που έγινε αμέσως αντιληπτό από τη γαλλική αντιπροσωπεία ήταν ότι η μονοσήμαντη εκτίμηση των επιδοτήσεων ανά στρέμμα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, υπάρχουν άλλες παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του Brexit στον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά την κοινή θέση και πεποίθηση των δυο κρατών πως «ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τη γεωργία για την αγροτική πολιτική δεν πρέπει να μειωθεί».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της γαλλογερμανικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα Σαμπίν Τιγιέ σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης υπογράμμισε ότι το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «είναι ένα θέμα που απασχολεί το ίδιο εμάς στη Γαλλία όπως και εσάς εδώ» και σημειώνοντας ότι οι θέσεις των δυο χωρών συγκλίνουν.

Τόνισε ότι επιδίωξη είναι «να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, να μη μειωθούν οι πόροι και να υπάρχει μια γεωργική παραγωγή ποιότητας, η οποία να είναι και καλή για την υγεία αυτών που θα την καταναλώσουν».

Η κ. Τιγιέ ζήτησε επίσης «δίκαιες τιμές και δίκαιες αμοιβές για τους παραγωγούς» αναφέροντας όπως «έχουμε τα “φόντα” και μπορούμε να στηρίξουμε τις θέσεις αυτές μέσα στα πλαίσια του δημοσιονομικού πολυετούς σχεδίου το οποίο τώρα είναι υπό συζήτηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ