Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή

Το πλαίσιο των θέσεων του ΚΚΕ για τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή διατυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος κατά τη φετινή 109η επέτειο από την εξέγερση των αγροτών του Κιλελέρ, ως εξής:

«Σήμερα, οι αγώνες των αυτοαπασχολούμενων αγροκτηνοτρόφων, με βάση τα προβλήματα στις τιμές παραγωγής, τα χρέη, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, τα χαράτσια κ.λπ., στρέφονται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλο-αγρότες καπιταλιστές και μεγαλεμπόρους, των οποίων τα συμφέροντα υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, είναι κοινός στόχος τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η ‘‘παραγωγική ανασυγκρότηση’’ με τις ‘‘ομάδες παραγωγών’’ και τους ‘‘νέους’’ αγροτικούς συνεταιρισμούς που υπόσχονται η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι φιλο-ΕΕ και φιλο-ΚΑΠ δυνάμεις, είναι εργαλεία ενίσχυσης της κερδοφορίας τους. Η ΚΑΠ, οι αναδιαρθρώσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα μνημόνια και άλλα μέτρα ευνοούν σταθερά τη συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, της γης, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Αυτό σημαίνει ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων και γενίκευση της μισθωτής εργασίας στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή, στην οποία δεν θα μπορούν να απορροφηθούν οι ξεκληρισμένοι.

Υπάρχει πείρα, που δείχνει τη σημασία της αντίστασης, που οδηγεί στη μερική ικανοποίηση αιτημάτων και την καθυστέρηση του ξεκληρίσματος, παρά το ότι οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ό,τι δίνουν με το ένα χέρι το αφαιρούν με το άλλο, αλλά και της αναγκαιότητας της συνολικής αντεπίθεσης, ως προϋπόθεση για οριστική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων.

Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος, σκληρός και με θυσίες. Χρειάζεται οργάνωση, μαζική και δυναμική συμμετοχή, επιμονή και υπομονή, εναλλαγή των μορφών πάλης, πάλεμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλο τον χρόνο και καθημερινά και όχι μόνο στην περίοδο των μπλόκων. Προϋποθέτει μαζικούς και δυνατούς αγροτικούς συλλόγους».

Συντασσόμενο με τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών όπως αυτά εκφράστηκαν και εκφράζονται μέσω των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και κυρίως της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, το κόμμα συγκρούεται «με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και αντιτάσσεται στις πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ, καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου, όπως αναφέρει στις θέσεις του σχετικά με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Δίκαιο φορολογικό σύστημα με φορολόγηση επί του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και λήψη μέτρων όπως αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

Κατάργηση των «ανοιχτών τιμών» και θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα που παράγονται.

Ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων για τα θέματα κόστους παραγωγής,
ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Αλλαγή στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ζητώντας την κάλυψη των παραγωγών από το κράτος, για τη μεγάλη απώλεια στα εισοδήματά τους από τις φυσικές καταστροφές (όπως συνέβη με τους ελαιοκαλλιεργητές που υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο), αλλά και τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα που επέβαλαν τα καρτέλ (όπως π.χ. σε βαμβάκι και γάλα).

Πραγματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την ανακούφιση των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων.

 

Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Σύμφωνα με το κάλεσμα που απηύθυνε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, με τίτλο «Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το κόμμα καλεί τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ζητώντας τη στήριξη των πολιτών, αναφέρει ότι συνεχίζει την πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, καταθέτοντας προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, συντάξεων, αναβαθμισμένων κοινωνικών παροχών και δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μία σειρά από άλλα μέτρα ανακούφισης των κοινωνικών λαϊκών στρωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, ειδικότερα, προτεραιότητα αποτελούν μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς. Σημαντική κρίνεται η προστασία της παραγωγής από κάθε καταστροφή, διεκδικώντας την πλήρη αποζημίωση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Έχει τεράστιες δυνατότητες βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Αυτές όμως, είτε υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, είτε παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν ‘‘συγκριτικά πλεονεκτήματα’’ μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό… Δυνατότητες που υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς».

Ζητώντας από τους πολίτες την ενεργό συμμετοχή στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, την Κοινωνική Συμμαχία, το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη με την ένταση της εκμετάλλευσης, με εναλλακτικές στη διαχείριση της φτώχειας και της ανεργίας, δεν αποτελεί μονόδρομο», αντιπροτείνοντας «τον δρόμο της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα, ώστε να έρθει ο λαός στην εξουσία, να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει ικανοποιώντας της λαϊκές ανάγκες».