Θεσσαλία: Χαλαζόπτωση σε Πλατύκαμπο, Χάλκη, Μελία κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

Μετά τους δήμους Φαρσάλων και Τυρνάβου και ο Δήμος Κιλελέρ και ιδιαίτερα ο πρώην δήμος Πλατυκάμπου βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής απογευματινής χαλαζόπτωσης, που έπληξε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, δημητριακά, ψυχανθή.

Το σοκ είναι μεγάλο για τους παραγωγούς δημητριακών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να αλωνίζουν κριθάρια και σιτηρά τις επόμενες ημέρες κι ενώ έχουν πραγματοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα καλλιεργητικά έξοδα.

Στη Γαλήνη μάλιστα σημειώθηκε και ανεμοστρόβιλος, με τους δυνατούς ανέμους να καταστρέφουν και αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ χωριά πέριξ του Πλατυκάμπου έμειναν στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Με ανακοίνωση του ο δήμος Κιλελέρ επισημαίνει: Στη Γαλήνη, τον Πλατύκαμπο, τη Χάλκη, τη Γλαύκη, τη Μελία, το Μοσχοχώρι την Αγναντερή, και στο Νέο Περιβόλι το χαλάζι που έπεσε ήταν μέγεθος καρυδιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αλώνιστα σιτηρά, και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, ελαιοκράμβης και οπωροφόρων δέντρων. Δέντρα ξεριζώθηκαν εντός των οικισμών, κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια με συνέπεια τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές. Πρόβλημα επίσης παρουσίασε ο υποσταθμός της ΔΕΗ στο Μοσχοχώρι.

Ο μηχανισμός του Δήμου Κιλελέρ κινητοποιήθηκε άμεσα και κλιμάκιο, με επικεφαλής το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές όπου έγινε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών (φωτ). «Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η ένταση του ανέμου και της χαλαζόπτωση ήταν πρωτοφανής για την περιοχή. Αύριο θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την πλήρη καταγραφή, και περεταίρω, την αποζημίωση των καλλιεργειών» δήλωσε ο Δήμαρχος.