Θεσσαλονίκη: Νέοι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για την πευκόκαμπια

Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου πευκόκαμπια (Thaumetopea pityocampa) θα γίνουν την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης.

Οι αεροψεκασμοί θα γίνουν σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

“Οι ψεκασμοί γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ ο πληθυσμός της πευκόκαμπιας” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου.

Αναφερόμενη στο φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που έχει “νεκρώσει” μεγάλη έκταση στο Σέιχ Σου, διευκρίνισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι αεροψεκασμοί, θα ξαναμπούν στο δάσος μέλη υλοτομικών συνεταιρισμών για να προχωρήσουν τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού.

“Με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το ΥΠΕΝ, ομάδες υλοτόμων θα εγκατασταθούν εκ νέου στο δάσος για να απομακρύνουν όλα τα ξερά και προσβεβλημένα δέντρα ενώ θα κάνουν και προληπτικές αραιώσεις σε υγιή τμήματα του δάσους για να μη προσβληθούν από το φλοιοφάγο έντομο” ανέφερε η κ.Αγγελίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ