Θετικά τα πρώτα μηνύματα της νέας σεζόν για το μήλο

Ενδείξεις μικρής μείωσης ποσοτήτων αναφέρουν παραγωγικά κέντρα

Μετά από μία χρονιά δυσκολιών για το ελληνικό μήλο, με μειωμένη παραγωγή αλλά και πιέσεις από τον διεθνή ανταγωνισμό, ενθαρρυντικά δείχνουν τα πρώτα μηνύματα για τη νέα σοδειά σε αρκετές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως να λείπουν και πάλι αναφορές για μειώσεις.

Με την καλλιέργεια να διανύει το στάδιο της ανθοφορίας και τους πρώτους σχηματισμούς του καρπού, ακόμη δεν είναι εφικτή κάποια ασφαλής εκτίμηση ποσοτήτων, ενώ ελπίδα όλων παραμένει να εξελιχθεί ευνοϊκά ο καιρός τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι οι περσινοί παγετοί ήταν αυτοί που προκάλεσαν εκτενείς ζημιές, με την παραγωγή πανελλαδικά να πέφτει στους 203.000 τόνους, μειωμένη κατά 28%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της WAPA.

Χωρίς προβλήματα από τις έως τώρα συνθήκες της άνοιξης, με τη βοήθεια του χειμώνα που προηγήθηκε και με δεδομένη την περσινή μικρότερη καρποφορία, την εκτίμησή του για μεγάλη παραγωγή, που λογικά θα έρθει φέτος για την καλλιέργεια, μετέφερε από την περιοχή της Καστοριάς ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων Βιτσίου, Δημήτρης Βαενάς.

«Είναι στο στάδιο της καρπόδεσης. Ο καρπός δεν έχει σχηματιστεί, έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πτώσης πετάλων και προχωράμε στο στάδιο της καρπόδεσης» εξηγεί, τονίζοντας ότι από τώρα και μέχρι τη συγκομιδή, αυτό που θα φοβίσει είναι οι απότομες εναλλαγές του καιρού, με φαινόμενα όπως το χαλάζι.

Παρόλο που για την οργάνωση δεν μένουν πίσω ποσότητες από την προηγούμενη παραγωγή, ο κ. Βαενάς αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που είχε εμπορικά αυτή η χρονιά. «Οι ποσότητες ήταν λίγες. Διατέθηκαν τα προϊόντα, αλλά όχι όπως τα περιμέναμε» προσθέτει, τονίζοντας και τις φροντίδες που θα πρέπει να γίνουν φέτος από τους παραγωγούς. «Περικοπές δεν μπορείς να κάνεις, ίσα-ίσα θα πρέπει να αυξήσουμε λίγο τις φροντίδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί αρκετά το κόστος παραγωγής», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ένα ζητούμενο είναι και τα εργατικά χέρια, που θα πρέπει να υπάρξουν αρχικά για τη διαδικασία του αραιώματος, το πρώτο στάδιο του οποίου έρχεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Ικανοποιητική η καρπόδεση από τα πρώτα δείγματα στη Ζαγορά

Την ολοκλήρωση σιγά-σιγά της ανθοφορίας και την καρπόδεση βλέπουν και οι παραγωγοί του Πηλίου, που προχωρούν αναλόγως και της ζώνης καλλιέργειας. «Τα δέντρα φαίνεται να έχουν μία ικανοποιητική καρπόδεση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα. Ακόμη υπάρχουν αγροτεμάχια που είναι σε ανθοφορία», εξηγεί από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Αντώνης Πολίτης. Η προσοχή τώρα στρέφεται στο φουζικλάδιο, ώστε να μην υπάρξουν μυκητολογικές προσβολές. «Έχουμε τους σταθμούς μας μετράμε, θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ. ώστε αν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση φυτοπροστασίας», αναφέρει.

Παράλληλα με την καλλιέργεια για τη νέα παραγωγή, σε ένα στάδιο σχετικά ικανοποιητικό από πλευράς ροών βρίσκεται και το εμπορικό κομμάτι την τρέχουσα περίοδο για τον συνεταιρισμό. «Το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά υπεραυξημένων εξόδων λειτουργίας, διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων. Από το κύριο ζήτημα, που είναι η ενέργεια, τα υλικά συσκευασίας, έχουν υπεραυξηθεί όλα, ενώ εμείς από πλευράς μας δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές χονδρικής πώλησης. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να απορροφήσουμε το κόστος για να είμαστε κοντά στους καταναλωτές μας», επισημαίνει ο κ. Πολίτης.

Μειωμένη παραγωγή για ακόμη μία χρονιά στην Αγιά

Τιμές αρκετά χαμηλές που, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυξημένα κόστη, δυσχεραίνουν την κατάσταση για τους παραγωγούς, μετέφερε από την Αγιά Λάρισας ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του ΑΣ
«Ο Κίσσαβος», επισημαίνοντας ζητήματα βιωσιμότητας που τίθενται πλέον για την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες στα ψυγεία, κάτι στο οποίο έπαιξαν ρόλο οι εισαγωγές από άλλες χώρες, αλλά και ο ανταγωνισμός από το φθηνότερο προϊόν από την Πολωνία.

Ως προς τη νέα παραγωγή, με τον καρπό στην περιοχή να έχει ήδη σχηματιστεί αλλού σε μέγεθος φουντουκιού και αλλού σε μέγεθος στραγαλιού, ανάλογα με την οψιμότητα ή πρωιμότητα των ποικιλιών, φαίνεται ότι υπάρχει μία μείωση, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.

«Ήδη και σε κόκκινες ποικιλίες αυτό φάνηκε από την ανθοφορία. Φαίνεται ότι περιβόλια έχουν υποστεί αρκετή ζημιά σε σχέση με τα άνθη που είχαν», αναφέρει ο κ. Ζέικος, εξηγώντας ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα η καρπόπτωση για να φανεί το μέγεθος της μείωσης. «Ακόμη και το κεράσι που έρχεται τώρα, ενώ φαινόταν ότι θα είχε μεγάλη παραγωγή, τελικά είναι πολύ αραιωμένο», προσθέτει, αποδίδοντας την κατάσταση στις κλιματολογικές συνθήκες, πιθανότατα και στον όψιμο παγετό στα τέλη περίπου του Μαρτίου, που μπορεί να επηρέασε και το μήλο.

Ενθαρρυντικές οι προϋποθέσεις για την Αρκαδία

Καλή φαίνεται προσώρας η χρονιά στην Αρκαδία, με τον καρπό να έχει σχηματιστεί στην περιοχή και να δείχνει στο μέγεθος κουκουτσιού.

«Η καρπόδεση είναι πολύ καλή προς το παρόν. Όμως, είναι νωρίς ακόμη να το πούμε, περιμένουμε και την πτώση, τι θα απορρίψει το δέντρο από μόνο του» εξηγεί από την περιοχή ο πρόεδρος του ΑΚΣΑ «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας.

Σε αντίθεση με τον περσινό παγετό, που μείωσε την παραγωγή από 50% έως 80% -χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ- οι συνθήκες που προηγήθηκαν φέτος ήταν καλές για την καλλιέργεια, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι πιο ενδεικτική θα είναι η εικόνα προς το τέλος Ιουνίου.

Ως προς το εμπορικό σκέλος, με τα ψυγεία πλέον σχεδόν άδεια, ο ίδιος μίλησε για μία δύσκολη χρονιά, παρά τη μικρότερη παραγωγή. Από την άλλη, η μείωση στην παραγωγή έφερε καλύτερες τιμές κατά 13%-15% για τα μήλα Πιλαφά, που κυριαρχούν στην περιοχή.