Θετικές προβλέψεις για μήλα, αχλάδια και σταφύλια

Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή τους την περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με το USDA

Θετικές προβλέψεις για μήλα, αχλάδια και σταφύλια
Στην ΕΕ, η παραγωγή σταφυλιών, όπως και η παραγωγή αχλαδιών και μήλων, θα έχει πτώση, με βασικό λόγο την μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης σταφυλιών.
-Διαφήμιση-

Η παγκόσμια παραγωγή μήλων, αχλαδιών και σταφυλιών αναμένεται να είναι αυξημένη, κατά το σύνολο της περιόδου 2016 – 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η παραγωγή μήλων θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. τόνους και θα φθάσει τους 77,6 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μεγάλης παραγωγής σε Χιλή και Κίνα. Η ίδια θετική πορεία δεν αναμένεται όμως και για την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έχει μικρή πτώση, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση και τις εξαγωγές να παραμένουν σταθερές.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Μόναχο, η παγκόσμια παραγωγή αχλαδιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 400 χιλ. τόνους και να φθάσει τους 25,4 εκατ. τόνους. Τούτο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κινεζικής παραγωγής αχλαδιών.

Στις χώρες της ΕΕ και κυρίως στην Ιταλία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία, όπου υπήρχε σημαντική παραγωγή αχλαδιών, η παραγωγή της φετινής περιόδου αναμένεται μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές αχλαδιών εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση, ενώ θα καταγράψουν πτώση οι εξαγωγές.

Ως προς την παραγωγή σταφυλιών, ανοδική θα είναι η πορεία της παγκόσμιας παραγωγής των προϊόντων αυτών, εξαιτίας της θετικής πορείας, τόσο στην Κίνα όσο και στην Τουρκία. Στην ΕΕ, η παραγωγή σταφυλιών, όπως και η παραγωγή αχλαδιών και μήλων, θα έχει πτώση, με βασικό λόγο την μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης σταφυλιών σε Ελλάδα και Ιταλία.