Σε θετική τροχιά παρά τις μειώσεις το καρπούζι της Τριφυλίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις των πρώιμων καρπουζιών στην παραλιακή της Τριφυλίας, με τη βασική διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά να είναι τα λιγότερα στρέμματα.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτήν τη χρονιά έχουμε μια πρώτη μείωση στις καλλιεργούμενες περιοχές, που φτάνει το 10% και η συνολική καλλιέργεια θα φτάσει τα 5.000 στρέμματα. Το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών έχουν προβληματίσει έντονα τους παραγωγούς, που προτίμησαν να μην καλλιεργήσουν τις ίδιες ποσότητες με άλλα χρόνια», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες ποικιλίες αλλά και τις κρατούσες συνθήκες, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως «καλλιεργούνται όλες οι ποικιλίες: στρογγυλά, μπουκάλες, ένσπερμα, άσπερμα κ.λπ. Οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές και αυτό βοήθησε πάρα πολύ τις πρώιμες φυτεύσεις να γίνουν απροβλημάτιστα. Οι παραγωγοί προχωράνε στην καλλιέργεια με τις απαιτούμενες πρακτικές και χωρίς περικοπές. Προσέχουν πάρα πολύ την άρδευση, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ο εκτιμώμενος όγκος παραγωγής αναμένεται να φτάσει τους 30.000-35.000 τόνους και η καλή παράδοση που έχουν στις εξαγωγές, με κύριο πελάτη την Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Σημαντικός πελάτης βέβαια είναι πλέον και τα Βαλκάνια».

Λόγω της πρωιμότητας του καρπουζιού που παράγεται στην Τριφυλία και συγκομίζεται στα μέσα Μάη, το πέρασμα στις αγορές είναι πολύ καλό. Το 2022 η παραγωγή ήταν περίπου 38.000 τόνοι και οι τιμές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.