Θετικό φινάλε για τους παραγωγούς στη Μεσσηνία

Μια θετική χρονιά μετράνε οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία, αφού, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες, το τελικό στάδιο της παραγωγής βρίσκει καλλιεργητές και μεταποιητές ικανοποιημένους.

Όπως μας ενημέρωσε ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, από την εξαγωγική εταιρεία Agrexpo, «αν και αργήσαμε να ξεκινήσουμε κατά δέκα μέρες περίπου, η παραγωγή ξεκίνησε με αποδόσεις που ήταν κάτω από τους 3 τόνους, ενώ τώρα, προς το τέλος, έφτασε να αγγίζει και τους 5 τόνους, ανεβάζοντας τη μέση στρεμματική απόδοση περίπου στος 4 τόνους.

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η φετινή είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχο σκηνικό έχουμε και με τις τιμές, που κρατήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, κυμαινόμενες από 60 λεπτά στο ξεκίνημα μέχρι 45 λεπτά στο τέλος».

Αν και υπήρχε φόβος ότι θα συμπέσουν οι παραγωγές της Αχαΐας και του Βόλου με την παραγωγή της Μεσσηνίας και αυτό θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Αυτήν τη στιγμή, οι μεγαλύτερες αγορές για την πατάτα είναι η αγορά της Πολωνίας και ακολουθούν της Τσεχίας και της Ρουμανίας.

Σε αυτές τις τιμές απορροφήθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες και ακόμα κάνουμε εξαγωγή», τόνισε ο κ. Γκούμας. «Το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως και του 2018, είχαμε μεγάλη εισαγωγή ποσοτήτων πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ποσότητες, οι παραγωγοί μας θα πουλούσαν ακριβότερα την πατάτα και θα είχαν μεγαλύτερα έσοδα. Το 2019 εισάγαμε 113.000 τόνους πατάτας. Οι ποσότητες αυτές σήμαιναν μία αύξηση της τάξης του 55,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018».

Από την πλευρά της Ένωσης Μεσσηνίας, ο τέως πρόεδρος, Κώστας Κατσούλης, δήλωσε: «Η παραγωγή σε γενικές γραμμές έχει πάει καλά, αφού αυτήν τη στιγμή έχει φύγει το 85% και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι από 45 έως 55 λεπτά. Οι ψηλές πατάτες έχουν φύγει για τις αγορές του εξωτερικού, αλλά το χονδρό μέγεθος παραμένει στο εσωτερικό». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, η ψηλή πατάτα ήταν 10 λεπτά φτηνότερη. Μικρή ζημιά δημιουργήθηκε από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά αυτό δεν επηρέασε πολύ τους παραγωγούς.