Θηλιά στον λαιμό των κτηνοτρόφων οι ακριβές ζωοτροφές

✱ Αίτημα ενίσχυσης ετέθη σε πανελλαδική συνάντηση στον Τύρναβο ✱ Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας: «Κίνδυνος για το γάλα»

Το ράλι των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών έχει εξελιχθεί σε ισχυρό πονοκέφαλο για τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, καθώς το αυξανόμενο κόστος εξανεμίζει το όποιο κέρδος έχουν αποκομίσει το προηγούμενο διάστημα από τις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος.

Η εκτίναξη των τιμών σε κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια αναμένεται να επιφέρει γενικότερη αναστάτωση στην αγορά, έναν μήνα πριν από την υπογραφή των συμβολαίων στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς οι κτηνοτρόφοι ευρισκόμενοι σε οικονομική στενότητα θα πιέσουν τους τυροκόμους για ακόμη υψηλότερες τιμές. Ήδη, ακούγεται ότι η τιμή στο αιγοπρόβειο θα κυμανθεί από 1,25 ευρώ έως 1,30 ευρώ το κιλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταποίηση και την τσέπη του καταναλωτή.

Πανελλαδική συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

Το θέμα των ζωοτροφών κυριάρχησε στην πανελλαδική συνάντηση κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, με πρωτοβουλία του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου. Βεβαίως, στη συνάντηση ετέθησαν όλα τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν γενικότερα τον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών, στην πανελλαδική συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αγελαδοτροφίας, της χοιροτροφίας, αλλά και αγροτικών οργανώσεων.

Στο περιθώριο της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση μιας οργανωτικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αφενός θα επιχειρήσει να συντάξει υπόμνημα με τις θέσεις που αναλύθηκαν στη συνάντηση του Τυρνάβου, αφετέρου να αγωνισθεί για να καταστεί πρωταγωνιστής ο κτηνοτρόφος και να συμμετέχει οργανωμένα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το μέλλον των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Στις τοποθετήσεις τους οι 55 εκπρόσωποι αγροκτηνοτροφικών συλλόγων-συνεταιρισμών άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, «η οποία όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα της κτηνοτροφίας».

Το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης προβλέπει μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι φορείς να ξανασυζητήσουν με τηλεδιάσκεψη (εφαρμογή zoom) τα νέα δεδομένα και, αφού έχει συνταχθεί το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, να αποσταλεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα και φυσικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει ο σχεδιασμός, εφόσον δεν τελεσφορήσει ο προγραμματισμένος διάλογος, να υπάρξουν το φθινόπωρο έντονες κινητοποιήσεις.

Ενίσχυση για την αύξηση των ζωοτροφών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο οικοδεσπότης της πανελλήνιας συνάντησης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «το κυρίαρχο ζήτημα που απασχόλησε την πανελλαδική συνάντηση ήταν οι μεγάλες αυξήσεις που σημειώνονται στις ζωοτροφές, οι οποίες εξανεμίζουν το όποιο κέρδος αποκομίζουμε από τις καλές τιμές στο γάλα. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό, ζητάμε οικονομική ενίσχυση μέσω de minimis».

Υπενθύμισε, δε, την πρόσφατη επιστολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία γινόταν λόγος για αυξήσεις –μέσα στο 2021– στις τιμές των ζωοτροφών της τάξεως του 30%-40%.

«Αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά 3-4 εισαγωγείς σόγιας και βιομηχανίες αλεύρων. Γι’ αυτό ζητάμε επιτακτικά νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis (που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018), διότι η χρονιά που διανύουμε είναι –κυριολεκτικά– από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Τα 446 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την ΕΕ, λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκότοπων, κανονικά θα έπρεπε να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο», κατέληξε.

Οι θέσεις των ΠΕΚ-ΣΕΚ και η πρόταση συνένωσης

Στο θέμα των ζωοτροφών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καστοριάς και εκπρόσωπος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος τόνισε την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά συνολικά από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Γι’ αυτό και ζήτησε μείωση του συντελεστή φόρου στο πετρέλαιο με βάση και τα δεδομένα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, ζήτησε οι επιδοτήσεις να δίνονται μόνο σε όσους έχουν ζώα και όχι απλά βοσκότοπο, ενώ σχολιάζοντας το νέο περιστατικό νοθείας στη φέτα τόνισε «την αναγκαιότητα επανασύστασης του ΕΛΟΓΑΚ από μηδενική βάση, φεύγοντας από τον οργανισμό του ΕΛΓΟ, αφού η σημερινή δομή των ελεγκτικών μηχανισμών δεν είναι αποτελεσματική». Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ως ταμίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, στη γενική συνέλευση του Σεπτεμβρίου να ζητήσει η πρότασή του να υιοθετηθεί από την προσωρινή διοίκηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων λόγω αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, κινήθηκε και η εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς και εκπρόσωπος του ΠΕΚ, Ελπίδα Σιδηροπούλου. Με αφορμή τις τοποθετήσεις των δύο παραπάνω, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Δημόπουλος, πρότεινε τη συνένωση των δύο πανελλαδικών Ενώσεων των κτηνοτρόφων, για την καλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

ΕΛΓΑ – Νοθεία στη φέτα

Ακόμη, στη πανελλαδική συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας που σημειώθηκε με την ανακατανομή των βοσκότοπων και τη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Για το φαινόμενο της κλιματικής απειλής, το οποίο πλήττει καίρια και τους κτηνοτρόφους, ο κ. Μπαϊρακτάρης ανέφερε ότι «θα επιδιωχθεί να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση για την αναγκαιότητα ένταξης της χώρας μας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα η Συντονιστική Επιτροπή θα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος συντάχθηκε από καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, εκτός από το να αποζημιώνει, μπορεί να προβλέπει-επιδοτεί προληπτικές δράσεις κατά της ερημοποίησης της γης και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Επίσης, εκφράστηκε ο προβληματισμός όλων των κτηνοτρόφων για τα συνεχή περιστατικά νοθείας της φέτας στο εξωτερικό, τα οποία οφείλονται έως έναν βαθμό και στον μη αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου για το εθνικό μας ΠΟΠ προϊόν, τη φέτα, καθώς ο νόμος 4691/2020 για την προστασία της είναι κανονιστικός και δεν υπάρχει ο εκτελεστικός μηχανισμός για την εφαρμογή του.

ΟΚΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Με τις ζωοτροφές στα ύψη, παραγωγή γάλακτος δεν μπορεί να υπάρξει»

Την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών εκφράζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων (ΟΚΣ) Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, ο οποίος μιλώντας στην «ΥΧ» υποστηρίζει πως «αν συνεχιστεί αυτό το ράλι των τιμών στις τιμές των δημητριακών, τότε δύσκολα οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ταΐσουν τα ζωντανά τους και να παραγάγουν γάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή της φέτας».

Προσθέτει, μάλιστα, πως «το ΥΠΑΑΤ έχει στα χέρια του πάρα πολλές προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αυξημένων τιμών των ζωοτροφών και πρέπει να δράσει άμεσα».

Κλείνοντας, στέλνει κι ένα μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους του, αναφορικά με τη σχέση τους με τους τυροκόμους, λέγοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσει η δέσμευσή τους σχετικά με την προμήθεια ζωοτροφών, εμβολίων και φαρμάκων από τα τυροκομεία, διότι στη συνέχεια ο κτηνοτρόφος είναι όμηρος των διαθέσεων των τυροκόμων, ουσιαστικά υπάλληλός τους.

Ας προτιμάμε τους μικρούς, έντιμους τυροκόμους, με τους οποίους υπάρχει προσωπική σχέση, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς μάς αντιμετωπίζουν ως ένα απλό πλήκτρο του υπολογιστή τους και όχι ως ισότιμους συνεργάτες».