Think Beeg: Μικροί μαθητές της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζουν τον κόσμο των μελισσών μέσα από βιωματικά εργαστήρια

Μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, της Κατερίνης και του Λαγκαδά εντρυφούν στον κόσμο των μελισσών και μαθαίνουν τους λόγους για τους οποίους οι τελευταίες είναι απαραίτητες για το οικοσύστημα και τη ζωή στον πλανήτη.

Υπεύθυνη για τα παραπάνω είναι η ομάδα «Think Beeg», η οποία διοργανώνει βιωματικά, περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη μέλισσα, απευθυνόμενη σε μικρούς μαθητές.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Σταύρου, μέλος της παραπάνω ομάδας, «στόχος μας είναι να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά το γεγονός ότι ο πλανήτης αξίζει μόνο φροντίδα από εμάς. Μοιραζόμαστε το πάθος και τις γνώσεις μας για τις μέλισσες και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα και επικεντρωνόμαστε στην ευαισθητοποίηση των νέων για τις μέλισσες που υπάρχουν στην ελληνική φύση. Μέσω των δράσεών μας, προσπαθούμε να μεταδώσουμε την αξία του ελληνικού μελιού και την προσπάθεια του μελισσοκόμου να παράγει τα πλούσια σε θρεπτική αξία προϊόντα κυψέλης».

Τρόποι επαφής με τη μέλισσα

Κάθε εργαστήριο έχει στόχο να συστήσει στα παιδιά τις μέλισσες και να τα μάθει να μην τις φοβούνται, μέσα από διασκεδαστικά και διαδραστικά παιχνίδια. «Είναι ένας τέλειος συνδυασμός διασκέδασης και ενημέρωσης!», εξηγεί ο κ. Σταύρου.

«Παίζουμε παιχνίδια για τη μέλισσα, χορεύουμε όπως η μέλισσα, ζωγραφίζουμε, φτιάχνουμε κατασκευές και σποροβόμβες. Μέσα από αυτά, μαθαίνουμε να αγαπάμε τις μέλισσες και τη σημασία της ατομικής δράσης και αποκτούμε οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση».

Όπως σημειώνει ο κ. Σταύρου, γνωρίζοντας καινούργια πράγματα για τις μέλισσες, τα παιδιά αποκτούν μια νέα οπτική για τον φυσικό κόσμο γύρω τους.

«Μαθαίνουν να μη φοβούνται τις μέλισσες, ενθαρρύνονται να εξετάσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν εκείνες και παροτρύνονται να εμπλακούν, αναλαμβάνοντας ατομική δράση. Σε κάθε δράση μας, ο χώρος διαμορφώνεται σαν να είναι ένα μικρό μελισσοκομείο, με αληθινές κυψέλες από πλαίσια με κηρήθρες, στον οποίο τα παιδιά βλέπουν, αγγίζουν, μυρίζουν το “σπίτι” των μελισσών χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του μελισσοκόμου. Υπάρχει φυσικά η κυψέλη παρατήρησης, όπου τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά τα υπέροχα αυτά πλάσματα και να παρατηρήσουν τον μικρόκοσμό τους».

Συμμετοχή στο Next Stage

Η ομάδα της Think Beeg συμμετείχε πρόσφατα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Next Stage που διοργανώθηκε από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus και υλοποιήθηκε από την Ideas Forward.

«Η συμμετοχή στο Next Stage Sustainability Bootcamp 2023 ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας και μας έκανε να αισθανθούμε μέλη μιας ικανής ομάδας. Οι παραστάσεις, οι γνώσεις και η ενέργεια που αποκομίσαμε μέσα από την παρουσία μας εκεί είναι αποκλειστικά θετικές. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι του Next Stage, ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο, μας παρακίνησαν να πιστέψουμε στο business plan μας, να σκεφτούμε και να τολμήσουμε. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες και γνώσεις. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί», καταλήγει ο κ. Σταύρου.