Θεριεύει η γκρίνια για τους δασμούς του Τραμπ

Οι πρώτες ανησυχητικές απώλειες είναι γεγονός για τους Αμερικανούς αγρότες

therieuei-h-gkrinia-trumb
-Διαφήμιση-

Εξαντλoύν την υπομονή των Ρεπουμπλικανών νομοθετών οι ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχουν οδηγήσει στην κήρυξη ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου. Οι φωνές εκ των έσω κάνουν λόγο για εξέλιξη που πλήττει τα συμφέροντα των αμερικανικών Πολιτειών και την εικόνα του ίδιου του κυβερνητικού κόμματος, ενώ ετοιμάζουν στρατηγικές κινήσεις για να παρακαμφθεί ο… άκαμπτος Τραμπ. Παράλληλα, έντονη ανησυχία έχει κυριεύσει τις τάξεις των αγροτών, καθώς ήδη καταγράφονται οι πρώτες σημαντικές απώλειες για την κοινωνία της υπαίθρου.

«Θα ήθελα να τους εξαλείψω» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Όριν Χατς, και στενός σύμμαχος του Τραμπ, αναφερόμενος στους δασμούς, τη στιγμή που ο εκτεταμένος κατάλογος προϊόντων που αυτοί αφορούν εμπλουτίζεται συνεχώς. Η Επιτροπή Οικονομικών εργάζεται πάνω στη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την αναχαίτιση του προέδρου των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μπόμπ Κόρκερ και Πατ Τούμι ετοιμάζουν κι εκείνοι μια τροπολογία για να εμποδίσουν τη συνέχιση της επιθετικής εμπορικής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου Politico, δεν περνά συνεδρίαση του κόμματος που οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι να μην δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον «πεισματάρη» πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αρνείται να τους λάβει σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας Πατ Ρόμπερτς στο ίδιο μέσο, η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως ο Τραμπ είναι «ένας οπαδός του προστατευτισμού που είναι σαν να έχει την πολιτική του περιτυλιγμένη γύρω από τον οπίσθιο άξονα ενός αγροτικού (σ.σ. αυτοκινήτου). Είναι δύσκολο να βγει από εκεί»…

Μαζί με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες, εκείνοι που ίσως έχουν τα περισσότερα να χάσουν από τον εμπορικό πόλεμο είναι οι αγρότες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα ήδη ανησυχούν για τις επόμενες μεγάλες συγκομιδές τους. «Ζούμε και πεθαίνουμε από το εμπόριο», δηλώνει ο Ρουστί Σμιθ, καλλιεργητής από το Αρκάνσας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι παραγωγοί σόγιας είναι πιθανό να υποστούν ζημία που θα κυμανθεί σε 40 δολάρια ανά στρέμμα. «Αυτό πρακτικά συνεπάγεται μια απώλεια της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Αμερικανούς καλλιεργητές σόγιας» δηλώνει ο Kevin McNew, επικεφαλής αναλύσεων εμπορίας εσοδείας στο Farmers Business Network.

-Διαφήμιση-