«Θρακιώτικη Ζύμη» με συνταγές της γιαγιάς

«Θρακιώτικη Ζύμη» με συνταγές της γιαγιάς
Οι συνταγές προήλθαν από τη Θρακιώτισσα γιαγιά που δίδαξε την τέχνη, αλλά και τη σημασία των αγνών φρέσκων πρώτων υλών

Η οικογένεια Οικονόμου δημιούργησε το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών «Θρακιώτικη Ζύμη» το 2003 στην Αίγειρο Ροδόπης, παρασκευάζοντας προϊόντα εγγυημένης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. «Ξεκινήσαμε με μεράκι να διατηρήσουμε τις συνταγές και βελτιωνόμαστε καθημερινά» μεταφέρει ο υπεύθυνος, Σπύρος Οικονόμου, που ανήκει στη δεύτερη γενιά της εταιρίας.

Επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες για ένα άριστο τελικό προϊόν. «Αγοράζουμε φρέσκα ελληνικά λαχανικά, τα βράζουμε και τα πολτοποιούμε εδώ».

Διαθέτουν πιστοποίηση HACCP και παραγωγής βιολογικών προϊόντων. «Παράγουμε 150 κιλά προϊόντος την ώρα που καταναλώνεται στη ντόπια αγορά. Εδώ και τρία χρόνια γίνονται εξαγωγές στη Γερμανία, πρόσφατα στην Ολλανδία, ετοιμαζόμαστε για την Αμερική, μέσα από επαφές με Ελληνοαμερικανούς που σχεδιάζουν να προωθήσουν τα προϊόντα της «Θρακιώτικης Ζύμης» σε τροφοδοτικές αλυσίδες και σε χώρους εστίασης. Οι συνταγές για τις χυλοπίτες, το κους κους, το κριθαράκι, το κρικάκι, τον τραχανά με γιαούρτι, κολοκύθι, γάλα και τον καυτερό προήλθαν από τη Θρακιώτισσα γιαγιά που δίδαξε την τέχνη, αλλά και τη σημασία των αγνών φρέσκων πρώτων υλών. «Φτιάχνουμε συνταγές για χυλοπίτες με παντζάρι, καρότο, ντομάτα, μελάνι σουπιάς, ραδίκι. Πολλοί γονείς φέρνουν λαχανικά και φτιάχνουμε ζυμαρικά ώστε τα παιδιά να πάρουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Το πιάτο γίνεται πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο και τα παιδιά τρώνε παίζοντας».

Σχεδιάζουν την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. «Εντός των ημερών, φτάνει ο μύλος μας. Οι πελάτες θα φέρνουν δημητριακά για να παρασκευάζουμε το αλεύρι παρουσία τους, κι αν επιθυμούν και τα ζυμαρικά, άρα από το σιτάρι τους θα γίνεται το αλεύρι τους και κατ’ επέκταση το ζυμαρικό τους».

  • Μαρία Αμπατζή