Τι επιφυλάσσει η φιλελευθεροποίηση της Κίνας στην παγκόσµια γεωργία

Η αύξηση της ζήτησης µπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές ελλείψεις

Τι επιφυλάσσει η φιλελευθεροποίηση της Κίνας στην παγκόσµια γεωργία
-Διαφήμιση-

Η Κίνα είναι µια παγκόσµια υπερδύναµη, που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε αλµατώδεις ρυθµούς. Πλέον, καθίσταται σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι διαθέσεις και οι µελλοντικές πρωτοβουλίες της χώρας της Άπω Ανατολής µπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παγκόσµια γεωργία.

Σύµφωνα µε την εταιρεία συµβουλευτικής και αναλύσεων Gro Intelligence, η διόγκωση της δυναµικής της Κίνας µπορεί να οδηγήσει στην εµφάνιση νέων γεωργικών δυνάµεων, που θα έρθουν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ξαφνικά αιτήµατα της Κίνας ενδέχεται να οδηγήσουν µέχρι και σε παγκόσµιες ελλείψεις σε τρόφιµα, καθώς οι αγορές θα σπεύδουν, ώστε να εκπληρώσουν τις τεράστιες παραγγελίες της.

Σε όλη τη διάρκεια του Νοεµβρίου, η Gro Intelligence ανέλυσε τις πρόσφατες αγροτικές τάσεις στην Κίνα, προκειµένου να καθορίσει το τι θα ακολουθήσει στον αγροτικό τοµέα της χώρας. Με τη χώρα να συνεχίζει να ρέπει προς τη φιλελευθεροποίηση, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αρχίσει να προσοµοιάζουν αυτές των πολιτών της Ευρώπης και της Αµερικής. Η κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα χοιρινού, ανθεί, παράλληλα µε τη διόγκωση της µεσαίας τάξης. Οι Κινέζοι έχουν πλέον περισσότερο διαθέσιµο εισόδηµα για ξόδεµα, κάτι που οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού αντιλαµβάνονται και έτσι σπεύδουν, ώστε να ικανοποιήσουν τις νέες τους επιθυµίες. Η πενταετής ατζέντα, που καθορίστηκε κατά τη διάρκεια του φετινού 19ου Συνεδρίου του Κοµµουνιστικού Κόµµατος της Κίνας, αναµένεται να επηρεάσει σηµαντικά την παγκόσµια γεωργία.

Μια ολοένα και πιο φιλελεύθερη Κίνα, σε συνδυασµό µε την αύξηση της αγοραστικής δύναµης των καταναλωτών της χώρας, µπορεί να οδηγήσει σε µια πολύ δύσκολα διαχειρίσιµη κατάσταση, εφόσον δεν βρεθούν περισσότεροι παραγωγοί για να καλύψουν την αυξηµένη ζήτηση. Την ίδια στιγµή, σύννεφο αβεβαιότητας καλύπτει τα µελλοντικά σχέδια της Κίνας, τα οποία από τη µια στιγµή στην άλλη µπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τις ισορροπίες.

-Διαφήμιση-