Τι φέρνει η μεταρρύθμιση Ξανθού – Πολάκη στην Υγεία

Τι φέρνει η μεταρρύθμιση Ξανθού - Πολάκη στην Υγεία

Σε εξέλιξη η διαδικασία του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Βουλή, που φέρνει αλλαγές στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Το νομοσχέδιο για την Υγεία των Ανδρέα Ξανθού –Παύλου Πολάκη φιλοδοξεί να λειτουργήσουν ιατρικά κέντρα αστικού τύπου, δηλαδή να φτιαχτούν κατά το πρότυπο των Κέντρων Υγείας της επαρχίας, και κέντρα στις αστικές περιοχές.

Ο κύριος λόγος είναι να υπάρξει πιο εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με στόχο να μειωθούν οι πολύωρες καθυστερήσεις και οι μακρόχρονες αναμονές ενώ επιχειρεί να βελτιώσει και τις διαδικασίες στα επείγοντα.    

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της μεταρρύθμισης είναι πως καλύπτει και την οδοντιατρική φροντίδα, η οποία ήταν ζητούμενο και για τους οδοντιάτρους και για τους ασθενείς. Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση αλλά ένα νομοσχέδιο, που εμπεριέχει αρκετές ασάφειες. Το νομοσχέδιο επιχειρεί, σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοσχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο να βελτιώσει την κατάσταση στα νοσοκομεία (δευτεροβάθμια φροντίδα) και να υπάρξει αποσυμφόρηση από ασθενείς που χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα.

Εξαρχής τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας από τη Νέα Δημοκρατία, για το θέμα της αποδοχής των συμβάσεων. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με προεξάρχοντα το Νότη Μηταράκη τόνισαν ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις ελλοχεύουν τον κίνδυνο για τη συνολική αποδοχή συμβάσεων ιδιωτών με το κράτος ανεξάρτητα από το αν καλύφθηκαν ή όχι προϋποθέσεις ή γενικότερα αν είναι σύννομες.  

Παρά ταύτα κυβερνητικοί βουλευτές απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στην ουσία αυτής της διαδικασίας, αλλά γίνεται για τυπικούς λόγους. Βέλη έριξε η αντιπολίτευση και για το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης σημειώνοντας ότι μετά την τετραετία, που θα σταματήσουν να καλύπτονται τα έξοδα για τη μεταρρύθμιση από κονδύλια του ΕΣΠΑ, κινδυνεύει να μείνει στον αέρα. Κυβερνητικοί βουλευτές κι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός εξήγησαν πως μετά την τετραετία το κόστος θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.