Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘ

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘ

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν εναποθέσει τις… ελπίδες τους στελέχη της ΝΔ, που είτε βρίσκονται ως στελέχη πρώτης γραμμής στο κόμμα είτε ως επικεφαλής ενός συνεταιρισμού πιστεύουν ότι η λύση στον αγροτικό κόσμο θα έρθει από… κεντροδεξιά. Σημεία αιχμής στα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι θα αναφερθεί και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και το μέλλον των νέων αγροτών. Βέβαια, δεν λείπει και η φωνή εκείνη –που ανήκει στον γνωστό Λαρισαίο αγροτοσυνδικαλιστή, Χρήστο Σιδερόπουλο– που παραδέχεται ότι η ΝΔ «έχασε τον αγροτικό κόσμο» και ότι ο αγρότης «δεν είναι εύκολο να γυρίσει». Παρακάτω παραθέτουμε τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ για το τι περιμένουν να ακούσουν από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Γιώργος Κασαπίδης, υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της ΝΔ

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΠιστεύω ότι θα αναφερθεί στον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια και μέσα σε αυτόν τον οδικό χάρτη, το επόμενο διάστημα εμείς θα εξειδικεύσουμε και την πρόταση για το αγροτικό. Το γενικό πλαίσιο, με τις βασικές κατευθύνσεις, θα αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μετά να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμά μας. Με απαρχή αυτή την εξαγγελία του οδικού χάρτη, το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσουμε την πρότασή μας.

Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής ΣΕΚΕ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΠεριμένω να γίνει μια αναφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ, που αφορά τον αγροτικό τομέα με αιχμή του δόρατος βέβαια τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΠΑΑ και, βέβαια, τη στήριξη των νέων αγροτών.

Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος ΕΑΣ Βόλου

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΠιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες στον αγροτικό τομέα για όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, παρόλο που όλοι ομολογούν ότι αυτός μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα απέδειξε ότι δεν σκύβει επί του προβλήματος. Ελπίζω, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και ο πρωτογενής τομέας να αναπτυχθεί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τις αοριστίες του Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει πλέον και ελπίζουμε όλοι ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα βάλει τον δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και θα πει συγκεκριμένα πράγματα, γιατί το τσουνάμι αυτό των μέτρων πλήττει τον αγροτικό κόσμο, φέρνοντάς τον ένα βήμα προ της καταστροφής. 

Κώστας Μπαγινέτας, γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΠεριμένουμε να καταθέσει κάποιους κατευθυντήριους άξονες, τις προτεραιότητες της ΝΔ για το πώς θα κινηθεί τουλάχιστον στην επόμενη πενταετία ο αγροτικός μας τομέας και πώς θα γίνει ουσιαστικά η επανεκκίνησή του. Θα ήθελα να μας αναφέρει τις προτεραιότητες που και ο ίδιος βάζει, όσον αφορά τις δυνατότητες που έχει ο αγροτικός τομέας, και οι οποίες μέσα από κατάλληλες ρεαλιστικές πολιτικές μπορούν να ευοδωθούν.

Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος ΕΑΣ Θεσσαλονίκης

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΠεριμένω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως Έλληνας αγρότης και ως μαχόμενος αγρότης, ότι θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα, βοηθώντας και βραβεύοντας την παραγωγικότητα και την εργασία και όχι τιμωρώντας, όπως γίνεται σήμερα. Περιμένω να ακούσω ότι θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα σε όλη του την έκταση, που σημαίνει παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση, γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος. Κουραστήκαμε να ακούμε λόγια περί βοήθειας του πρωτογενούς τομέα και ότι από αυτόν θα γίνει η ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι καιρός να το πουν και να το υλοποιήσουν. Κουράστηκα να τιμωρούμαι και να νιώθω και ενοχές γιατί παράγω.

Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών

Τι περιμένουν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘΕπειδή η ΝΔ έχασε τον αγροτικό κόσμο –είναι δεδομένο αυτό– και δεν είναι και εύκολο να γυρίσει και το λέει αυτό ένας που ανήκει σε αυτόν τον χώρο, σε τέσσερα πράγματα πρέπει να αναφερθεί: Πρώτον, στη φορολογία και να υποστηρίξει ότι αυτή θα επανέλθει στα όρια του 13%. Δεύτερον, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε την αλήθεια για τον ΕΛΓΑ. Εμείς λέμε ναι, να είμαστε ασφαλισμένοι, να πληρώνουμε το ασφάλιστρο, αλλά ποιος είναι ο ΕΛΓΑ που αυτήν τη στιγμή κάνει έντεκα μήνες να πληρώσει; Τρίτον, για τον ΟΓΑ, γιατί αυτήν τη στιγμή πληρώνω το ασφάλιστρο για να πάρω μια σύνταξη που θα είναι γενική εθνική σύνταξη. Η ΝΔ έχει κάνει μία μελέτη και έχει δεσμευτεί ότι, όσον αφορά τον ΟΓΑ, θα επανέλθουμε στη διαδικασία των κλάσεων και να έχω τις επιλογές, που είχα στο προηγούμενο διάστημα.  Τέταρτον και βασικότερο: Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να εγγυηθεί και να δεσμευτεί ότι ο δεύτερος πυλώνας, που αφορά τους νέους αγρότες και τα επενδυτικά προγράμματα αυτών, ύψους 400-500 εκατομμυρίων, διανέμονται στην καινούργια γενιά των αγροτών. Να δεσμευτεί, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτά τα χρήματα οδηγούνται στους νέους αγρότες, αλλά με έλεγχο και ότι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει θα αποπληρώνεται τουλάχιστον μέσα σε ενάμιση χρόνο. Είναι κατάντια να ανακοινώνονται προγράμματα και στο τέλος να παραμένουν απλήρωτοι από το 2009 και το 2011.

Ανθή Γεωργίου