Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τους εργάτες γης

Μόνο ως εργάτες γης, βοσκοί και μελισσοκόμοι θα απασχολούνται οι παράνομοι μετανάστες. Με μετακλητούς θα καλύπτονται οι ανάγκες σε κτηνοτροφικές μονάδες και αλιεία

Τη δυνατότητα να απασχολούν με εργόσημο παράνομους μετανάστες τρίτων χωρών ως εργάτες γης, βοσκούς και μελισσοκόμους, όχι όμως και ως αλιεργάτες ή εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, θα έχουν εφεξής οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, εφόσον οι ανάγκες τους σε εργατικά χέρια δεν καλύπτονται από τον ανώτατο αριθμό μετακλητών που ορίζει το ισχύον πλαίσιο.

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων θα πρέπει, μαζί με τη σχετική αίτηση και τη δήλωση καλλιέργειας που θα υποβάλλεται στις Περιφέρειες, να καταβάλουν και ένα τέλος 50 ευρώ ανά εργαζόμενο που επιθυμούν να απασχολήσουν.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζει σήμερα η «ΥΧ» και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή διάταξης που συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο νόμο για τους συνεταιρισμούς (ν.4384/2016) για την «Απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία». Η εγκύκλιος περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και τους περιορισμούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μετακλητών που ορίζει για τη φετινή χρονιά η ΚΥΑ 24990/366. Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω απόφαση ορίζονταν σε 69.029 οι άδειες διαμονής σε αγρεργάτες και αλιεργάτες για εποχική ή εξαρτημένη εργασία για τα έτη 2015 και 2016 σε όλη τη χώρα.

Για τα έτη 2017 και 2018 αναμένεται η έκδοση νέας ΚΥΑ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος. Κι αυτό, γιατί από τα επικαιροποιημένα αιτήματα που έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας από τις Περιφέρειες, προκύπτουν αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

Του Γιάννη Τσατσάκη

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί