Τι θα πράξουν ΥΠΕΞ/ΥΠΑΑΤ για τη φέτα, ρωτούν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Επίκαιρη επερώτηση για τη φέτα κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Κοτζιά και Ευάγγελο Αποστόλου αντίστοιχα ζητώντας τι μέλλει γενέσθαι με το εμβληματικό μας τυρί και την ελιά Καλαμάτας.

Όπως τονίζουν  στην επερώτηση που κατέθεσαν,  12 βουλευτές, εκ των οποίων επικεφαλής είναι ο τομεάρχης Αγροτικού, Μιχάλης Τζελέπης, η  κατοχύρωση της ελληνικής παραγωγής φέτας, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)  με το όνομα   «ΦΕΤΑ», είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί, δε,  ιδιαίτερο πλεονέκτημα για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Οι συνθήκες παραγωγής και η ξεχωριστή ποιότητά της, λένε, επιβραβεύονται από την προτίμηση των καταναλωτών στην χώρα μας και στο εξωτερικό.

Πρόσφατα, όπως σημειώνουν,  στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμφωνίας και της Συμφωνίας με την Νότια Αφρική θα προστατευθεί η ελληνική  «ΦΕΤΑ» ως ΠΟΠ προϊόν από τις απομιμήσεις που παράγονται και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως ο Καναδάς ή Νότια Αφρική κατά την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών.

Όμως, υπογραμμίζουν, το τελευταίο διάστημα ήλθαν στο φως δημοσιεύματα αλλά και επιστολές από φορείς των κτηνοτρόφων ότι σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται  για την προστασία της «ΦΕΤΑΣ»  από το περιεχόμενο των σχεδίων των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν.  Επίσης, τονίζουν, όμοια προβλήματα δημιουργούνται και για ένα άλλο εξαιρετικό ΠΟΠ ελληνικό προϊόν με διεθνή αναγνώριση, ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας».

Κατά την άποψη των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα δύο προϊόντα, ΠΟΠ ΦΕΤΑ και Ελιά Καλαμάτας,  θεωρούνται εμβληματικά προϊόντα, ταυτισμένα με τη διατροφική παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας μας. Και ζητούν να ενημερωθούν , σε πιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες και με ποιον τρόπο  η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπερασπιστεί αυτά τα δυο εθνικά προϊόντα και θα υπερασπιστεί  παραγωγούς, μεταποίηση κι εξαγωγές από κινδύνους απώλειας εισοδημάτων.

Άννα Στεργίου