Να πλαισιώσουν με «πράσινες» προϋποθέσεις την κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα του κορωνοϊού ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς.

Η παρότρυνση του Ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους προσωρινούς της κανονισμούς για τις επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες, ώστε να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίχως όμως να περιλαμβάνει «πράσινους» όρους που να σχετίζονται με την επίτευξη κλιματικών στόχων. Ρίχνει, έτσι, το μπαλάκι στα κράτη-μέλη.

«Εάν μια αεροπορική εταιρεία ζητήσει υποστήριξη από το κράτος, νομίζω ότι είναι θεμιτό να ερωτηθεί: ‘‘Τι θα πράξετε για την κοινωνία σε αντάλλαγμα; Πρόκειται να βάλετε ένα όριο στα μπόνους; Θα σταματήσετε να πληρώνετε μερίσματα; Θα μειώσετε το δικό σας αποτύπωμα άνθρακα;’’» τόνισε ο κ. Τίμερμανς σε τηλεοπτική συνδιάσκεψη με νομοθέτες που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

www.euractiv.com