Με τιμή ημέρας και τη νέα σεζόν θα παίρνει σύσπορο η ΕΑΣ Τρικάλων

Συνεργασία για φασόν με Καραγιώργο και συμβολαιακή στο καλαμπόκι με Agroviz

Ε πιτυχημένo χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων το «πείραμα» των παραλαβών σύσπορου βάμβακος με τιμή ημέρας, μια πρακτική που υιοθετήθηκε από τον συνεταιρισμό για πρώτη φορά τη φετινή εκκοκκιστική σεζόν και, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί και του χρόνου.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής επιχείρησης, Αχιλλέας Λιούτας, σημειώνει ότι «το 80% των βαμβακιών που παραλάβαμε πληρώθηκαν με 55 και 54 λεπτά το κιλό, τιμή που ήταν η καλύτερη της αγοράς, γεγονός που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι οποίοι δικαιώθηκαν για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ΕΑΣ Τρικάλων».

Η δυνατότητα κλεισίματος της τιμής αυθημερόν και άμεσης εξόφλησης για τις εισκομιζόμενες ποσότητες (εναλλακτικά, υπήρχε η οψιόν της ανοιχτής τιμής) ήταν κάτι που, όπως τονίζει, είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι καλλιεργητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσότητες που επεξεργάστηκαν τα δύο εκκοκκιστήρια που βρίσκονται στην κατοχή της Ένωσης (στο Μεγαλοχώρι και στο Νέο Μοναστήρι) έφτασαν συνολικά τους 10.000 τόνους σύσπορου βάμβακος.

«Επωφελής η συνεργασία με Καραγιώργο»

Ο κ. Λιούτας υπεραμύνεται, επίσης, της συνεργασίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα με τον όμιλο Καραγιώργου ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Σπεύδει, δε, να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει μίσθωση εκκοκκιστηρίων, αλλά συνεργασία για την εκκόκκιση βάμβακος με τη μέθοδο φασόν. Aυτό σημαίνει ότι στα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια του Μεγαλοχωρίου και του Νέου Μοναστηρίου θα παραλαμβάνονται βαμβάκια τόσο από την Ένωση όσο και από τη Ν. Καραγιώργος ΑΒΕΕ».

Όπως εξηγεί ο κ. Λιούτας, «ο λόγος που το ΔΣ αποφάσισε τη συγκεκριμένη συνεργασία ήταν η αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικότητας εκκόκκισης των δύο εκκοκκιστηρίων μας, που ξεπερνά τα 1.100 κιλά σύσπορου βαμβακιού το 24ωρο. Εκκοκκίζοντας μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, θα μπορέσουμε να συμπιέσουμε τα κοστολόγια, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ρευστότητα του συνεταιρισμού, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασκήσουμε αποτελεσματικότερα παρεμβατική πολιτική υπέρ των αγροτών». Ως προς την επιλογή των συνεργατών (σ.σ. πέρυσι υπήρχε συνεργασία με τη Βιολάρ του ομίλου Μάρκου), αναφέρει ότι «αυτή γίνεται από το ΔΣ σε κάθε χρονική στιγμή, με γνώμονα το συμφέρον του συνεταιρισμού και των μελών του».

Τη φετινή χρονιά θα τρέξει και πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, με τη σχετική πρόσκληση να έχει ήδη απευθυνθεί στους παραγωγούς (σ.σ. αντίστοιχο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στο καλαμπόκι σε συνεργασία με την Agroviz). Ο συνεταιρισμός δεσμεύεται να προμηθεύσει τα απαραίτητα εφόδια για τη σπορά, με τους καλλιεργητές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση «να παραδώσουν στην Ένωση τόσο προϊόν, όσο απαιτείται για την κάλυψη του κόστους των εφοδίων».

Αύξηση 10% στις εκτάσεις

Το κλίμα που μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων από τον θεσσαλικό κάμπο σε σχέση με τις προθέσεις καλλιέργειας της νέας σεζόν είναι ιδιαίτερα θετικό. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αρκετά πρώιμη, αναμένεται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι στον Νομό Τρικάλων, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 10%».

Η τάση για επιστροφή των παραγωγών στη βαμβακοκαλλιέργεια, κατά τον ίδιο, είναι ισχυρή στην περιοχή «λόγω των σχετικά καλών αποδόσεων, των τιμών, αλλά και της απογοήτευσης των αγροτών από άλλες «ανταγωνιστικές» καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι».

Κρύβει παγίδες η προπώληση

Ο κ. Λιούτας δηλώνει επιφυλακτικός απέναντι στη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία σχετικά με την προπώληση του βαμβακιού από την άνοιξη, όταν υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές. «Σε τοπικό επίπεδο, δεν διαπιστώνουμε ανάλογο αίτημα. Οι αγρότες θέλουν να πουλούν το προϊόν τους είτε κατά τη συλλογή είτε λίγο αργότερα», σχολιάζει και προσθέτει: Η πολιτική της προπώλησης εγκυμονεί και κινδύνους για τους παραγωγούς, γιατί το βαμβάκι είναι κατ’ εξοχήν χρηματιστηριακό προϊόν, με την τιμή του να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη».