Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας η τιμή παραγωγού φράουλας

Στα αζήτητα η φράουλα Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας σε Ηλεία και Αχαΐα
Στα αζήτητα η φράουλα, αρνητικό ρεκόρ 20ετίας σε Ηλεία και Αχαΐα

Α ρνητικό ρεκόρ 20ετίας παρουσιάζει η τιμή παραγωγού φράουλας σε Αχαΐα και Ηλεία, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στους καλλιεργητές, ειδικά στους νέους, οι οποίοι επένδυσαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει. Σύμφωνα με τα δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας, η τιμή της φράουλας έφτασε τα 0,60 λεπτά το κιλό, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή παραγωγού έφτανε ακόμα και 1,40 το κιλό. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι καλλιεργήσιμες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της φράουλας έχουν αυξηθεί φέτος κατά 20%.

Η «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο είχε αναδείξει με σχετικό ρεπορτάζ το θέμα της φράουλας, υπογραμμίζοντας έναν σημαντικό παράγοντα που οδήγησε στη «συντριβή» του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλος από το ρωσικό εμπάργκο σε συνδυασμό με την αλλαγή του σκηνικού στις σχέσεις της Ρωσίας με τις γειτονικές της χώρες, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως δίοδοι διακίνησης της φράουλας στη ρωσική αγορά.

Μια εβδομάδα μετά τη συγκεκριμένη καταγραφή, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά της φράουλας, που το 90% της παραγωγής της είναι εξαγώγιμη, παραμένει αποκαρδιωτική, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε αναστροφή του κλίματος το προσεχές διάστημα.

Όπως μας εξηγεί ο Διονύσης Μαυρόγιαννης, ο οποίος φέτος, ακολουθώντας τις προσταγές της αγοράς, καλλιέργησε για πρώτη φορά φράουλα, πρόκειται για μια πολύ δυσμενή εξέλιξη που κανείς δεν φανταζόταν, αφού μέχρι τις 10 Μαρτίου όλα κυλούσαν ομαλά χωρίς προβλήματα. «Οι παραγωγοί περίμεναν πώς και πώς τη συγκεκριμένη συγκομιδή, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τον Γενάρη – Φλεβάρη, δεν κατέστη δυνατή η παραγωγή της πρώιμης φράουλας. Όταν πια οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για την πρώτη συγκομιδή, αυτή συνέπεσε με την Ισπανία, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος της αγοράς. Αν συνυπολογίσουμε και τη Ρωσία, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παραγγελίες, καταλαβαίνετε την κατάσταση που επικρατεί», τονίζει ο κ. Μαυρόγιαννης.

Το δυσμενές τοπίο που έχει διαμορφωθεί θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας. Όπως εξηγεί ο κ. Μαυρόγιαννης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της περιφέρειας δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο για τη θερμοκηπιακή φράουλα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και να υποκατασταθούν με άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα κηπευτικά.