«Τιμωρία» για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν

Παγιδευμένοι όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βγαίνουν στη σύνταξη τη φετινή χρονιά

«Τιμωρία» για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν

τoυ Γιάννη Τσατσάκη

Στον αέρα βρίσκονται τουλάχιστον 15.000 αγρότες-ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι ετοιμάζονται να συνταξιοδιοτηθούν τη φετινή χρονιά χωρίς να ξέρουν ακόμα αν θα λάβουν ολόκληρη τη σύνταξη που δικαιούνται ή θα τη δουν «πετσοκομμένη» σε ποσοστό 60% ως «τιμωρία» για το γεγονός ότι συνεχίζουν να καλλιεργούν, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Οι εν λόγω παραγωγοί είναι, επί της ουσίας παγιδευμένοι, καθώς αφενός ο νέος ασφαλιστικός νόμος τους «σπρώχνει» να μεταβιβάσουν άρον άρον τα δικαιώματά τους –«αποχαιρετώντας» φυσικά και τις αντίστοιχες επιδοτήσεις–, ώστε να διασώσουν τη σύνταξή τους, και αφετέρου κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει μέχρι την τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιουνίου.

Το θέμα που ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα με σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ» έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, με πολλούς αγανακτισμένους, αλλά και απορημένους παραγωγούς να «σπάνε» κυριολεκτικά τα τηλέφωνα της «ΥΧ», ζητώντας διευκρινίσεις.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι ο νέος νόμος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ συνταξιούχων γήρατος και συνταξιούχων αναπηρίας, ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που θίγονται από το μέτρο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 20.000. Φυσικά, το ζήτημα αγγίζει και ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), οι οποίοι, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στην ύπαιθρο, παράλληλα με την κύρια πηγή εισοδήματός τους, αντλούσαν κι ένα μικρό εισόδημα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί