Σε ανοδική τροχιά ο τομέας τυποποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ηλεία

Σε ανοδική τροχιά ο τομέας τυποποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ηλεία
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Σε έναν από τους δυναμικότερους και εξωστρεφείς κλάδους της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας συνολικά, έχει εξελιχθεί ο τομέας τυποποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων στον Νομό Ηλείας.

Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα την περίοδο της ύφεσης, πολλές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο δεν σταμάτησαν να επενδύουν, να καινοτομούν και να αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Παράλληλα με την τυποποίηση, τη συσκευασία και την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, αξιοποιούνται με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο οι τοπικοί πόροι, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους, ενώ στηρίζεται και το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του τόπου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κάμπου της Ηλείας, όπου και δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μηδενική ανεργία.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η δυναμική που παρουσιάζει ο κλάδος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ανάπτυξη που σημειώνεται στον αγροτικό τομέα του Νομού Ηλείας, ο οποίος λόγω της γεωμορφολογίας του εμφανίζει εξαιρετική ποικιλία ποιοτικών προϊόντων, πρώιμων ή μη, θερμοκηπιακής, αλλά και υπαίθριας καλλιέργειας, από καρπούζια και φράουλες, μέχρι ροδάκινα και βατόμουρα.

Εξαγωγές

Σύμφωνα με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον νομό δραστηριοποιούνται περί τα 50 συσκευαστήρια-τυποποιητήρια νωπών αγροτικών προϊόντων.

Βρίσκονται κυρίως στα βόρεια του νομού και ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, με την τυποποίηση, την εμπορία και την εξαγωγή καρπουζιού, πορτοκαλιού, πατάτας, φράουλας και κηπευτικών.

Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ηλείας είναι το καρπούζι, το οποίο εξάγεται τυποποιημένο σε ποσοστό 80% (περισσότερους από 50.000 τόνους ετησίως), αλλά και η φράουλα, η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Βάρδας και της Μανωλάδας σε θερμοκήπια και εξάγεται σε όλη την Ευρώπη.

Μεγάλη δυναμική

Ο τομέας της τυποποίησης παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Σχεδόν όλα τα φρούτα και λαχανικά παράγονται στη Βόρεια Ηλεία και τυποποιούνται κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά του εξωτερικού.

Όπως, άλλωστε, τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, η προστιθέμενη αξία των προϊόντων της Ηλείας στις αγορές του εξωτερικού είναι τεράστια, καθιστώντας την περιοχή βασικό προμηθευτή προϊόντων σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως αυτής των ΗΠΑ.

«Στην περιοχή της Γαστούνης, δραστηριοποιείται και ένα από τα μεγαλύτερα συσκευαστήρια βιολογικών φρούτων», μας εξηγεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, και προσθέτει: «Τα συσκευαστήρια καλύπτουν τις ετήσιες καλλιέργειες του νομού, αλλά και άλλων περιοχών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες των πελατών τους».

Μεταποίηση

Σημαντική είναι και η μεταποιητική δραστηριότητα από αγροτοβιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, βιομηχανίες ντοματοπολτού και σταφίδας, τουρσιά, ελαιοτριβεία, τυροκομεία.

Εκσυγχρονισμός

Τα μεγαλύτερα συσκευαστήρια συνεργάζονται με ένα δίκτυο παραγωγών, προκειμένου να παράγουν ασφαλή αγροτικά προϊόντα κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι συσκευασίες πληρούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και έχουν πιστοποιηθεί από εγκεκριμένους διεθνείς φορείς.

Επιπλέον, για να ανταποκριθούν στην αναπτυσσόμενη δραστηριότητά τους δεν είναι λίγες οι μονάδες τυποποίησης, που επέκτειναν τις εγκαταστάσεις τους με τη δημιουργία μονάδων διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης, με σκοπό την καθετοποίηση της παραγωγής.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress