Το… μούρο του νεαρού αγρότη από τα Κουφάλια

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας, ένας νεαρός αγρότης άλλαξε τον… χάρτη των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής –από τις παραδοσιακές, αρόσιμες, τις δενδρώδεις κ.λπ.–, προτιμώντας τις εναλλακτικές, καινοτόμες και νέες καλλιέργειες. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Σιώπη, ο οποίος στον αγώνα για την επαγγελματική του αποκατάσταση, επέλεξε να γίνει νέος αγρότης και να εκμεταλλευτεί τα οικογενειακά κτήματα χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες και καθ’ όλα βιολογικές.

Εν αρχή, επέλεξε να ασχοληθεί με τα superfoods. Αφού εγκατέστησε, πριν από σχεδόν μία δεκαετία, φυτεία αρώνιας, και ήταν από τους πρωτοπόρους στην Κεντρική Μακεδονία, δημιούργησε την οικογενειακή επιχείρηση «Μούρο» για την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων, αποφασίζοντας να ασχοληθεί από φέτος με τα βατόμουρα, αλλά και την καλλιέργεια του πεκάν.

Το βατόμουρο, όπως λέει ο νεαρός αγρότης, προσαρμόστηκε πολύ καλά στις καιρικές συνθήκες της περιοχής, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ χρειάζεται γη που να έχει δυνατότητα άρδευσης.

«Η ιδέα της καλλιέργειας βατόμουρου ξεκίνησε, επειδή βλέπαμε ότι υπήρχαν πολλοί άγριοι αυτοφυείς θάμνοι στην περιοχή. Είπα ότι αφού ευδοκιμούν αυτοί, τότε μπορεί και μια συστηματική καλλιέργεια να προσαρμοστεί στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Μέχρι στιγμής, όλα πήγαν καλά και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την καλλιέργεια», αναφέρει ο κ. Σιώπης.

Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η συγκομιδή των βατόμουρων, η οποία θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, καθώς και η διάθεσή τους στην αγορά. Ένας «ώριμος» θάμνος μπορεί να αποδώσει έως και 3 κιλά, ωστόσο στην πρώτη συγκομιδή των νέων σε ηλικία θάμνων ο κ. Σιώπης κατάφερε να βγάλει περίπου 500 γραμμάρια, γεγονός που, όπως λέει, είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Τα βατόμουρα είναι από τους πλέον περιζήτητους καρπούς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στα 2,50 με 3 ευρώ τα 125 γραμμάρια, δηλαδή τιμή λιανικής πάνω από 24 ευρώ το κιλό.

«Τα περισσότερα βατόμουρα είναι εισαγωγής. Τα ελληνικά είναι ποιοτικά και πιο γευστικά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και εμπορική ζήτηση και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, για φέτος πειραματικά, ώστε να δούμε τις αποδόσεις και από τα επόμενα χρόνια πιο συστηματικά και με περισσότερα στρέμματα», τονίζει ο κ. Σιώπης.

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του πεκάν, του αμερικανικού καρυδιού, τα δέντρα διανύουν τον τρίτο χρόνο ζωής τους. Και σε αυτή την περίπτωση, ο νεαρός αγρότης πρωτοτύπησε με κίνητρο τις μεγαλύτερες αποδόσεις και, συνεπώς, το μεγαλύτερο κέρδος. Η πρώτη παραγωγή, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.