Το παραδοσιακό καφενείο κατακτά το Ευρωκοινοβούλιο

Πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων

Το παραδοσιακό καφενείο κατακτά το Ευρωκοινοβούλιο

Στα… σαλόνια των Βρυξελλών ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες οι γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού καφενείου, σημείο αναφοράς της παραδοσιακής κοινωνικής ταυτότητας σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Ούζο, τσίπουρο, μπύρα, αλίπαστα, ελιές, τυριά, γλυκά του κουταλιού, είναι μερικά μόνο από τα βασικά ελληνικά προϊόντα που συνθέτουν τη γαστρονομική κουλτούρα του δικού μας καφενείου, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μέχρι και… Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανακαλύπτοντας και τα μυστικά στο τάβλι!

Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, διοργανώνει, στις 27 και 28 Ιουνίου διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Ένα Καφενείο Γεμάτο Ελληνικά Προϊόντα», σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση A Discovering Network, με έδρα τις Βρυξέλλες, το Greek Gastronomy Guide και την γκαλερί «Θεώρημα».

Στόχος, η προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας.

Η εκδήλωση συνοδεύεται από την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Καφενεία της Ελλάδας» του Γιώργου Πίττα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν είναι οι: ΛΕΒΑ, ΕΑΤ Creta, ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, ΠΡΕΚΑΣ παραδοσιακά προϊόντα Σύρου, Olkas Team – Greek Products & Export Services, Μπύρα Νήσος, Armakadi Extra Virgin Olive Oil, Νερούλιας – Τάβλι, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (UNION AGRICULTURAL CO OPERATIVES OF NAXOS), Πλωμάρι, Κτήμα Ευκαρπίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, τις νέες ιδέες και τις νέες επιχειρήσεις ώστε να ξεκινήσουν δυναμικά, και μαζί με αυτές να ξεκινήσει ξανά και η ελληνική οικονομία», τονίζει στην «ΥΧ» ο Στέλιος Κούλογλου. «Έχουν ήδη γίνει κάποιες δράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την καλλιέργεια της κλωστικής και ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν και άλλες προκειμένου να φτιάξουμε νέες θέσεις εργασίας, να βγούμε από το κλίμα ύφεσης και απαισιοδοξίας και να σταματήσουμε την αιμορραγία της χώρας».

Στις 27/6 κλείνει η φωτογραφική έκθεση του Γ. Πίττα στην γκαλερί «Θεώρημα» –όπου φιλοξενείται από τις 15/6– με γευσιγνωσία των ελληνικών προϊόντων. Στις 28/6 θα φιλοξενηθεί σε κεντρικό σημείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι την 1η Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το βιβλίο «Τα καφενεία της Ελλάδας» και οι συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με αναπαράσταση του παραδοσιακού ελληνικού καφενείου, για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, και με τη γευσιγνωσία των προϊόντων.

Ελληνική… πρόγευση πήραν οι Ευρωπαίοι στις 22/6, στο «Agora Esplanade» του Ευρωκοινοβουλίου σε μια γαστρονομική περιήγηση στις γεύσεις και παραδόσεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, με τίτλο «28 στο πιάτο σας».

  • Γεωργία Μπόχτη