Το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας κατακτά την ελληνική γη

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Neuropublic, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών και συνομίλησε με εκπροσώπους τους για την εφαρμογή του προγράμματος ευφυούς γεωργίας στα χωράφια τους και τα οφέλη που θα έχουν από την υλοποίηση των σύγχρονων μεθόδων που ακολουθούνται.

Το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας κατακτά την ελληνική γη
Στην Ελασσόνα ο πρόεδρος της Νeuropublic, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στη Δράμα, στο Βελβεντό Κοζάνης, στην Ελασσόνα και στη Ζαγορά Πηλίου, περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το 2017 η πρώτη φάση του έργου, έτσι ώστε το 2018 να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι αγρότες των παραπάνω οργανώσεων σε αυτό.

Συναντήσαμε τον πρόεδρο της Neuropublic στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, όπου το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας θα εφαρμοστεί στα ακρόδρυα, κυρίως αμύγδαλα αλλά και καρύδια, με τους 34 παραγωγούς της Ομάδας, οι οποίοι έχουν καταφέρει να παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν. Εκεί, έχοντας στο πλευρό του τον εμπορικό διευθυντή Βορείου Ελλάδος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ηλία Παπανικολάου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωσης Ελασσόνας, Ζήση Τσιόγκα και τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών, Νικόλαο Νταλίπη, ενώ παρέστη και ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού και ο άνθρωπος που προχώρησε στις πρώτες συζητήσεις με τη Neuropublic, Στέλιος Νάνος.

Αναλύοντας τα στάδια εφαρμογής του προγράμματος ευφυούς γεωργίας, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος υποστήριξε στην «ΥΧ» τα εξής: «Οι καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μέσα στο χωράφι. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες του χωραφιού του. Η ομάδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που εφαρμόζει τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, αποτελείται από μηχανικούς πληροφορικής και συστημάτων, που προσαρμόζουν και επιβλέπουν τα τεχνολογικά συστήματα, και εξειδικευμένους επιστήμονες (φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κ.λπ.), που προσαρμόζουν και ερμηνεύουν τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη λήψη των αποφάσεων. Ο στόχος κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των υπηρεσιών ήταν να γίνει πλήρης καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν στην καλλιέργεια (έδαφος-κλίμα), των καλλιεργητικών εργασιών που πραγματοποιεί ο παραγωγός, να μετρηθούν οι ιδιαιτερότητες της παραγωγής και να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη θρέψη, τη φυτοπροστασία και την άρδευση.

Όλο αυτό το σύστημα (οι άνθρωποι της Neuropublic, οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι που τους υποστηρίζουν) για να μπορέσει να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία. Έτσι, την πρώτη χρονιά δουλεύουμε με ένα υποσύνολο παραγωγών της οργάνωσης, ώστε να εξοικειωθούν οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί, να στηθούν τα συστήματα τα οποία θα καλύψουν ολόκληρη την παραγωγή και στη συνέχεια ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες, την πρώτη χρονιά, εξειδικεύουν και αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν, με βάση και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η γεωγραφία του προγράμματος

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 σε 6 περιοχές και στόχος είναι το 2017 να επεκταθεί σε άλλες 10. Οι 6 περιοχές είναι οι Πρέσπες (Συνεταιρισμός «Πελεκάνος», ξηρό φασόλι), η Καστοριά (ξηρό φασόλι), η Βέροια (Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Venus με το βιομηχανικό ροδάκινο), η Ποτίδαια Χαλκιδικής (με έναν μεγάλο παραγωγό αγουρέλαιου και επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής), το Κιάτο Κορινθίας (με τον Συνεταιρισμό Πήγασος, ο οποίος εκτός από τη Στιμάγκα Κορινθίας, όπου παράγει το επιτρ. σταφύλι, δραστηριοποιείται και στη Βόρεια Ελλάδα-Κρύα Βρύση Ημαθίας με την ποικιλία crimson).

Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα είναι το Κάτω Νευροκόπι με την πατάτα, ο Βελβεντός με το επιτρ. ροδάκινο, η Ελασσόνα με το αμύγδαλο και στην πορεία με το καλαμπόκι (αραβοσιτέλαιο), η Ζαγορά με τα μήλα, η Αίγινα με τα φιστίκια και το Βελεστίνο με σκληρό σιτάρι και καρύδια, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 4.

Η Ελασσόνα

Ενθουσιασμένος από την εφαρμογή του προγράμματος της ευφυούς γεωργίας και στην Ελασσόνα δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, Ζήσης Τσιόγκας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα οφέλη του προγράμματος αυτού θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο το αμύγδαλο και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο αναγνωρισμένο τοπικό προιόν. «Μέχρι τώρα, η συνεργασία μας με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε διάφορους τομείς, όπως η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά. είναι αρκετά πετυχημένη και αισιοδοξούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και με το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας».