Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Το Σεπτέμβριο ο νόμος για ταχεία αδειοδότηση επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων

27.07.2016
3' διάβασμα
to-septemvrio-o-nomos-gia-tacheia-adeiodotisi-epicheiriseon-metapoiisis-trofimon-40184

Μέσα στο Σεπτέμβριο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας, θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για την ταχεία αδειοδότηση επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Το νομοθέτημα θα αφορά τους τέσσερις πρώτους κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, ένας εκ των οποίων είναι η μεταποίηση τροφίμων. Οι άλλοι τρεις κλάδοι είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο τουρισμός και οι εξορυκτικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για θέματα ΕΣΠΑ, μετά τον αναπτυξιακό νόμο ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις που απαιτούνται ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να είναι σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τους 200 εξωτερικούς συνεργάτες θα αξιολογηθούν 800 επενδύσεις η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους παλιούς επενδυτικούς νόμους. Προτεραιότητα στην αξιολόγηση, είπε, έχουν οι συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις, τα εννέα νησιά που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, ακολουθούν οι μεταποιητικές επενδύσεις, τα φωτοβολταϊκά. Ανέφερε, επίσης, ότι το Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν τα τέσσερα πρώτα ειδικά καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν στον εξοπλισμό νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διαδικασία για την ένταξη των οποίων είναι παρόμοια με εκείνη του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, μιλώντας για το νομοθετικό σχεδιασμό του υπουργείου, ο Γ. Σταθάκης είπε πως στη βουλή προς ψήφιση βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, και «πλέον δημιουργείται ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο του δημόσιου τομέα», ενώ μετά το νόμο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, έπεται το νομοθέτημα για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων δράσεων του ΕΠΑνΕΚ η υποβολή των προτάσεων για ένταξη στον πρώτο κύκλο ολοκληρώθηκε ήδη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης είπε πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση των 8.500 – 9.000 αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.

Ο δεύτερος κύκλος για τις τρεις δράσεις –πλην των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων- που περιλαμβάνουν και την αγροδιατροφή θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ακόμη, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθούν νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ μεταξύ των οποίων η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και για τη δικτύωση των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Επίσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.

Μ. Ζιάγκου

ΓΡΑΦΕΙ: