Το ταπεινό φύλλο της φραγκοσυκιάς μεταμορφώνει τις πέννες

Η παράδοση παντρεύεται με την καινοτομία από την Spinoso, και το φραγκόσυκο μπαίνει για τα καλά στην οδό της μεταποίησης και τυποποίησης

Το ταπεινό φύλλο της φραγκοσυκιάς μεταμορφώνει τις πέννες

Λένε ότι δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι νέα πράγματα και καινοτομία είναι να τα κάνεις. Η εταιρεία Spinoso δίνει, εδώ και έναν χρόνο, εξετάσεις και στα δύο και δείχνει να τις περνάει με άνεση. Πέρσι τον Αύγουστο, με τα capital controls να κλονίζουν συθέμελα οικονομία και κοινωνία, ο 34χρονος Ηλίας Μανίκας αποφάσισε να αγνοήσει τις σειρήνες του πανικού και να κάνει πράξη την επιχειρηματική του ιδέα, στην οποία είχε επενδύσει μια τετραετία μελέτης και πρακτικής έρευνας.

Στοίχημά του, να μετατρέψει την ταπεινή φραγκοσυκιά σε ένα premium και αν μη τι άλλο καινοτόμο προϊόν, ανώτερης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, βάζοντας το φραγκόσυκο στην οδό της μεταποίησης και τυποποίησης. Μαζί με τον γεωπόνο ξάδερφό του, έκαναν το μεγάλο βήμα και εισήλθαν στην παραγωγή ζυμαρικών με κλαδώδια (φύλλα) φραγκοσυκιάς, παντρεύοντας την παράδοση, ένα φυτό που φύεται εδώ και αιώνες σε όλη την Ελλάδα, με ένα ευρείας χρήσης ζυμαρικό. Αποτέλεσμα; Ένα καινοτόμο -σε παγκόσμιο επίπεδο- προϊόν, του οποίου η ιδέα και η παραγωγή είναι μάλιστα κατοχυρωμένα με πατέντα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Το ταπεινό φύλλο της φραγκοσυκιάς  μεταμορφώνει τις πέννεςΟ ιθύνων νους της εταιρείας, ο Ηλίας Μανίκας, είναι ένας νέος άνθρωπος με προϋπηρεσία στον χώρο των πωλήσεων, τον οποίο αφενός η κρίση και αφετέρου η εν μέρει καταγωγή του από την Κέρκυρα και η επαφή του με τον αγαπημένο κάκτο, τον οδήγησαν στην αναζήτηση τύχης στη φραγκοσυκιά. Επί μία τετραετία, όπως μας λέει ο ίδιος, μελέτησε την καλλιέργεια και τις αποδόσεις, διερευνώντας τις πιθανές χρήσεις του φυτού. «Δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη και να φτιάξουμε ένα ακόμη αγροδιατροφικό προϊόν. Θελήσαμε να επενδύσουμε στη διαφορετικότητα και την καινοτομία», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Μανίκας. Η ιδέα ήταν να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του κλαδωδίου της φραγκοσυκιάς (το πράσινο τμήμα του κάκτου, που κόβεται και κλαδεύεται, προκειμένου το φυτό να πετάξει νέα φύλλα), το οποίο κυριολεκτικά πετιόταν, για να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν, που θα έφερνε αυτές τις ιδιότητες στο τραπέζι του καταναλωτή.

Βιολογική καλλιέργεια

Η εταιρεία αναζήτησε και εντόπισε παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας του προϊόντος στη Ζάκυνθο, που πλέον συνεργάζονται μαζί της, διαθέτοντάς της τα φύλλα της φραγκοσυκιάς, τα οποία, στη συνέχεια, επεξεργάζεται και μεταποιεί η ίδια. Όπως εξηγεί ο κ. Μανίκας, πρόκειται για το πράσινο τμήμα του κάκτου της φραγκοσυκιάς, του οποίου η κατανάλωση, σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες, βοηθά τον οργανισμό στη ρύθμιση του βάρους, της χοληστερίνης, καθώς και του σακχάρου, προσφέροντας παράλληλα πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Στην περίπτωση της Spinoso μάλιστα, η σύνδεση καινοτομίας και παράδοσης δημιούργησε ένα προϊόν χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, που απευθύνεται σε καταναλωτές οι οποίοι αναζητούν νέα προϊόντα, υγιεινά, υψηλής διατροφικής αξίας, με περιβαλλοντική συνείδηση και ξεχωριστή γεύση. Αυτή την περιβαλλοντική συνείδηση θα δηλώνει, άλλωστε, προσεχώς, η ετικέτα των προϊόντων…


Έπεται συνέχεια

Το ταπεινό φύλλο της φραγκοσυκιάς  μεταμορφώνει τις πέννεςΟι πέννες με κλαδώδιο φραγκοσυκιάς, που σήμερα βρίσκονται στα ράφια καταστημάτων delicatessen σε Αττική, Θεσσαλονικη και Ρόδο, όπως σημειώνει ο κ. Μανίκας στην «ΥΧ», δεν θα είναι για πολύ το μοναδικό προϊόν της Spinoso, καθώς ήδη δρομολογούνται και άλλοι κωδικοί ζυμαρικών και όχι μόνο, πάντα με βάση το φραγκόσυκο.

Στους στόχους της εταιρείας είναι η πανελλαδική επέκταση του εκκολαπτόμενου δικτύου, καθώς ήδη η ανταπόκριση που εισπράττει η εταιρεία είναι ότι το προϊόν κερδίζει την ψήφο του καταναλωτή. Από τα πλάνα της επιχείρησης δεν λείπει και η εκτός ελληνικών συνόρων επέκταση, καθώς ήδη έχει σε εξέλιξη επαφές με αγορές της Ευρώπης, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το προϊόν.

Νατάσα Φραγκούλη