Το χωριό που δεν λέει να… βυθιστεί

Η λειψυδρία χτυπά το φαραωνικών διαστάσεων έργο του Φράγματος Αποσελέμη

Το χωριό που δεν λέει να… βυθιστεί

Το Φράγμα Αποσελέμη, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Χερσονήσου, και ειδικότερα η εικόνα του χωριού Σφεντύλι, που βρίσκεται μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, είναι η περίτρανη επιβεβαίωση της λειψυδρίας στο νησί. Αντί το χωριό να βυθίζεται από τη στάθμη του νερού, αυτό αναδύεται, με μια μικρή παύση τις τελευταίες ημέρες με τις βροχοπτώσεις που, όμως, δεν επηρέασαν κατά πολύ τη στάθμη του νερού.

«Εξαρχής λέγαμε ως κάτοικοι της περιοχής ότι το φράγμα ως ένα γιγαντιαίων διαστάσεων έργο δεν ταίριαζε σε αυτό το σημείο, αφού δεν θα μπορούσε να έχει τα αποτελέσματα που πίστευαν ότι θα έχει όσοι υποστήριζαν ότι έπρεπε να κατασκευαστεί και στήριξαν την κατασκευή του. Το Σφεντύλι το καλοκαίρι είχε αναδυθεί εντελώς και σήμερα εξακολουθεί να είναι στην επιφάνεια», σημειώνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Την αγωνία τους, ωστόσο, εκφράζουν και οι παραγωγοί μεταξύ των οποίων και του Οροπεδίου Λασιθίου που ενώ τα νερά από τα βουνά τους καταλήγουν στο φράγμα, οι ίδιοι δεν λαμβάνουν ούτε σταγόνα νερό από αυτό. «Είναι σαφές ότι η περιοχή μας διψάει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι βροχοπτώσεις ήταν περιορισμένες. Υπάρχει ένα έργο που στοίχισε τόσα εκατομμύρια και εκμεταλλεύεται τα νερά από το Οροπέδιο και εμείς, λόγω της έλλειψης νερού, βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποφασίσουμε αν και πόσο θα περιορίσουμε τις καλλιέργειές μας, αφού το νερό στοιχίζει», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου, Κώστας Τσουκάκης.