Το χρονικό ενός διαζυγίου στην καρδιά της αγροτικής Ευρώπης

Φάκελος BREXIT και η επόμενη μέρα

Το χρονικό ενός διαζυγίου στην καρδιά της αγροτικής Ευρώπης

Ήταν ίσως ένα από τα πιο μεγάλα εικοσιτετράωρα της Ευρώπης. Ένα 24ωρο που ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου και τελείωσε το βράδυ της 24ης Ιουνίου, απειλώντας το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είχε ξεκινήσει να χτίζεται –με άλλες προοπτικές, είναι η αλήθεια– και σ’ εκείνη τη συνάντηση των Ζαν Μοννέ, Ρομπέρ Σουμάν, Πάουλ Χένρι Σπάακ και Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, την άνοιξη του 1951.

Η «ΥΧ» παρουσιάζει το χρονικό ενός διαζυγίου, όπως αυτό διαδραματίστηκε στην καρδιά της αγροτικής Ευρώπης, τα γραφεία δηλαδή των Copa Cogeca, τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με εκείνα της NFU, της Εθνικής Ένωσης Γεωργών του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλους της Copa.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, παραμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στα γραφεία της Εθνικής Ένωσης Γεωργών (NFU) του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με τη γραμματεία των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa Cogeca, επικρατεί ένα μικρό αλλά ελεγχόμενο χάος. Τηλέφωνα χτυπούν, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ζητούν να μιλήσουν με εκπροσώπους της οργάνωσης, συνάδελφοι από άλλα κράτη-μέλη περνούν για να μιλήσουν με τους Βρετανούς ομολόγους τους, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της NFU. Στις 18 Απριλίου η οργάνωση δημοσίευσε μία λιτή ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «τα συμφέροντα των γεωργών εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνέχιση της συμμετοχής μας στην ΕΕ». Σεβόμενη τη διαφορετικότητα των απόψεων μεταξύ των μελών της, η NFU επέλεξε να τους παρέχει ενημέρωση και εμπειρογνωμοσύνη, χωρίς όμως να δώσει κατεύθυνση ψήφου.

«Στο διάστημα μίας εβδομάδας, συμμετείχα σε 9 ενημερωτικές συσκέψεις και μίλησα σε 1.500 μέλη. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν τη βαρύτητα του δημοψηφίσματος για την NFU», δήλωσε στην «ΥΧ» η Φέη Τζόουνς, σύμβουλος του γραφείου Βρυξελλών της οργάνωσης σε ζητήματα επικοινωνίας. Ο ρόλος της κ. Τζόουνς ήταν κομβικός, ειδικά τη νύχτα των εκλογών. «Αποστολή μου ήταν η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Ήταν η μεγαλύτερη εργάσιμη ημέρα της ζωής μου: από τις 9 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής», μας είπε. «Τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται από τα χαράματα της Παρασκευής. Από πολύ νωρίς φάνηκε ότι το αποτέλεσμα έκλινε υπέρ του Brexit». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκυρου ενημερωτικού ιστότοπου Agra Europe, 60% των αγροτών ψήφισαν υπέρ του Brexit.

της Ιωάννας Κοκκίνη

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί