Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνδεδεμένες, ΠΑΑ και εξισωτική

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνδεδεμένες, ΠΑΑ και εξισωτική

Στον Ιούλιο εναποθέτουν τις ελπίδες τους για πληρωμές οι αγρότες, μια και την περίοδο που διανύουμε τα καλλιεργητικά τους έξοδα (λόγω της συγκομιδής πολλών αγροτικών προϊόντων και αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων) χτυπάνε κόκκινο. Δεδομένου ότι τον Ιούνιο (στην εκπνοή του) πληρώθηκαν μόνο κάποιες άμεσες και μέρος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συνολικού ύψους 20.814.809 ευρώ, το επόμενο διάστημα, εκτός των υπολοίπων για τις συνδεδεμένες (κυρίως για τη ζωική παραγωγή), αναμένουν την πληρωμή μέτρων του παλιού ΠΑΑ (σχέδια βελτίωσης, μεταποίησης κ.ά.), τα υπόλοιπα από τις ενστάσεις και διορθώσεις για Βασική Ενίσχυση και Πρασίνισμα, αλλά και την εξόφληση εξισωτικής αποζημίωσης του 2015.

Πληροφορίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ζητήσαμε από τον κ. Γιώργο Αποστολάκη, αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος μας έκανε γνωστά: «Μέχρι τις 20 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραμματίσει να πληρώσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που αφορούν τους σπόρους σποράς, το βόειο κρέας, το πρόβειο και το αίγειο». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός πληρωμών μέχρι τις 22 Ιουλίου προγραμματίζει πως θα καταβάλει στους δικαιούχους ό,τι έχει μείνει απλήρωτο από τη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα.

Οι πληρωμές αυτές αφορούν τις ενστάσεις που εξετάζονται, τις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), τις επικαλύψεις που διορθώθηκαν, τις δικαστικές αποφάσεις που τελεσιδίκησαν κ.ά. Συνολικά, οι πληρωμές μας για τη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Χρήστος Διαμαντόπουλος