Τομ Βίλσακ, ο εκλεκτός του Μπάιντεν για το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

Τον πρώην κυβερνήτη της Αϊόβα, Τομ Βίλσακ, βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιλέξει ο Τζο Μπάιντεν για την ανάληψη του υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο Βίλσακ, ο οποίος έχει θητεύσει υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί μια λύση που πιθανότατα θα καθησυχάσει τους παραγωγούς των βασικών καλλιεργειών, αλλά θα απογοητεύσει τους ακτιβιστές του κλίματος και τους μικροκαλλιεργητές.

Ο κεντρώος πυρήνας των Δημοκρατικών βλέπει με καλό μάτι την προοπτική του συγκεκριμένου υποψηφίου για το χρίσμα του USDA, κυρίως λόγω της μετριοπαθούς πολιτικής του και των μακροχρόνιων σχέσεών του με τους αγρότες μεγάλης κλίμακας. Στον αντίποδα, η συγκεκριμένη επιλογή αναμένεται να αντιμετωπίσει ενστάσεις από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

Οι επικριτές μιας τέτοιας κίνησης υποστηρίζουν ότι ο Βίλσακ είναι ευνοϊκά διακείμενος απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις της αγροτικής βιομηχανίας και πανίσχυρα αγροτικά λόμπι, όπως η Ομοσπονδία Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (American Farm Bureau Federation) και ο αμερικανικός εξαγωγικός σύνδεσμος US Dairy Export Council, στον οποίο διατελεί διευθύνων σύμβουλος.

Ο φερόμενος ως εκλεκτός του Μπάιντεν για το USDA έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και από ακτιβιστές που ήλπιζαν σε ένα φρέσκο πρόσωπο που θα έδινε έμφαση στα φλέγοντα περιβαλλοντικά και διατροφικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Συνολικά, περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις οικονομικής στήριξης έχουν πάρει το πράσινο φως από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.