Τοπικά γαλακτοκομικά προτιμούν οι Σέρβοι

Τα τυροκομικά είδη δεν είναι καθιερωμένα στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών

Τοπικά γαλακτοκομικά προτιμούν οι Σέρβοι
-Διαφήμιση-

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και κυρίως το γιαούρτι, είναι ήδη καθιερωμένα στις καταναλωτικές συνήθειες των Σέρβων και η σερβική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται αναπτυγμένη.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ στο Βελιγράδι, το πόσιμο γιαούρτι αποτελεί καθημερινή συνήθεια των Σέρβων, ενώ δυναμικά υπεισέρχεται στο καθημερινό τους τραπέζι και το απλό γιαούρτι.

Οι Σέρβοι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν τα εγχώρια γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ακόμη και οι επώνυμες διεθνείς εταιρείες του τομέα αυτού δυσκολεύονται να διεισδύσουν στην εν λόγω αγορά. Άλλωστε, τα εγχώρια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι περισσότερο δημοφιλή στους Σέρβους και οι τιμές τους είναι χαμηλότερες των εισαγομένων.

Στην οικονομία της Σερβίας σημαντικό μερίδιο έχει η γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα, η εγχώρια παραγωγή προστατευόταν μέσω της επιβολής δασμών στα εισαγόμενα.

Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σερβικό γιαούρτι και το ξινόγαλο ακολουθούν τις τάσεις υγιεινής διατροφής, ενώ ανερχόμενη πορεία έχουν και τα προϊόντα που περιέχουν στέβια.

Τα τυροκομικά είδη δεν είναι καθιερωμένα στις καταναλωτικές συνήθειες των Σέρβων. Μάλιστα, στα είδη αυτά η σερβική αγορά θεωρείται περιορισμένη σε παραδοσιακές μόνες κατηγορίες τυριών, όπως το συσκευασμένο σκληρό τυρί και το αλειφόμενο επεξεργασμένο σκληρό τυρί.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, αυξητική πορεία έχει η ζήτηση μόνο ορισμένων ειδών τυριών, όπως είναι το ροκφόρ ή το ένταμ. Οι διάφορες ποικιλίες τυριών δεν είναι ακόμη διαδεδομένες στη Σερβία, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Την ελληνική φέτα τη συναντά κανείς στη σερβική αγορά, ωστόσο η τιμή της είναι κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη του λευκού τυριού της Σερβίας. Παρά το γεγονός ότι οι Σέρβοι καταναλώνουν περισσότερο τα εγχώρια γαλακτοκομικά προϊόντα, η σερβική αγορά είναι πολλά υποσχόμενη για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, δεδομένου ότι οι Σέρβοι είναι εξοικειωμένοι με τη γεύση των ελληνικών προϊόντων χάρη στον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

-Διαφήμιση-