Οι τοπικοί φορείς της Δωρίδας ανοίγουν τον δρόμο της ανάπτυξης

Με στόχο τη Δωρίδα του 2040, ο πολιτιστικός σύλλογος Λιδωρικίου διοργάνωσε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για την προοπτική της περιοχής, με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δωρίδας τα οποία έχουν σχέση με την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, την πλούσια βιοποικιλότητα και σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, προσπάθησαν να αναλύσουν όλες εκείνες τις δυνατότητες, μέσα από μία αναπτυξιακή προοπτική.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή είναι αγρότες, συνταξιούχοι στο σύνολό τους, με μικρή παρουσία επισκεπτών συνήθως στις γιορτές και για κάποιους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντικό μειονέκτημα είναι η μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα, άρα και η δυνατότητα πρόσβασης σε δομές παιδείας, υγείας κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η μη αξιοποίηση της περιοχής συμβάλλει και στην καθαρότητά της από τοξικούς ρύπους, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο σε μία ανάπτυξη ήπιας μορφής.

«Γνωρίζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάτοικους αστικών περιοχών και την αλλαγή του τρόπου ζωής και θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την προοπτική», λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Λιδωρικίου, Αργυρώ Λαγγουράνη, οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής είναι τεράστιες. «Μπορούν να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της παραγωγικής αλυσίδας, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση μέχρι την παροχή υπηρεσιών. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζονται υποδομές, οι οποίες αυτήν τη στιγμή είναι ελλιπείς σε σημαντικό ποσοστό», σημειώνει.

Αξιοποίηση μαλλιού

Περιγράφοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης, η κα Λαγγουράνη έκανε ειδική αναφορά στον αγροτουρισμό, μέσα από τη δυναμική που παρουσιάζει η περιοχή και τον μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που ακόμα μπορούν να συντηρηθούν και να δώσουν προστιθέμενη αξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας ανέφερε η ίδια, αποτελεί και η αξιοποίηση του μαλλιού ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και προοπτική. «Αξιοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση του μαλλιού των προβάτων, ώστε μέσα από αυτό να προκύψει μία νέα σειρά προϊόντων και να δοθεί η προστιθέμενη αξία στο μαλλί, το οποίο σήμερα πωλείται στα 10 λεπτά το κιλό».

Τέλος, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και από άλλους φορείς της περιοχής, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των συντελεστών της, με σημείο αναφοράς τους πολίτες είτε αυτούς που ζουν μόνιμα στην περιοχή είτε άλλους που θέλουν την προκοπή και τη συνέχιση της ζωής.