Τοποθέτηση “παγίδας” για τα απορρίμματα στον ποταμό Νέδοντα Μεσσηνίας

Πιλοτική τοποθέτηση ειδικής «παγίδας» για τα απορρίμματα στον ποταμό Νέδοντα της Καλαμάτας ώστε να συγκρατούνται φερτά υλικά και να μην καταλήγουν στη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/4.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για τη θαλάσσια ρύπανση και την ορθή διαχείριση πλαστικών με σκοπό να μην καταλήγουν στη θάλασσα τα απορρίμματα τα οποία παρασύρονται από τον χείμαρρο. Τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, με στόχο να αποτελέσουν οδηγό για την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας από όλους σχετικά με τα απορρίμματα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε πως «η Καλαμάτα είναι από τους ελάχιστους δήμους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που υλοποιεί πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Ακολουθεί δηλαδή τους όρους της εγγύτητας. Τα σκουπίδια που παράγουμε οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, μέσω της διαλογής στην πηγή, μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Επίσης υλοποιούμε και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της διαχείρισης των κλαδεμάτων, των μπαζών, του κομπόστ από τα βιο-απόβλητα, των στραγγιδίων όπου συλλέγονται και μεταφέρονται στο Βιολογικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή πρωτοβουλία για προστασία του μεσσηνιακού κόλπου, με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Aegean Rebreath, μια συνεργασία που θα έχει διάρκεια έναν χρόνο, χωρίς κόστος για το Δήμο και περιλαμβάνει, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, ενημερώσεις για τη μη χρήση πλαστικών, αλλά και το μεγάλο δίκτυ που τοποθετείται στην τελευταία γέφυρα του Νέδοντα.

Αυτό το δίκτυ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καθαρίζεται, θα αναλύονται τα είδη που συγκεντρώνονται, θα ζυγίζονται και όλα αυτά, ένα χρόνο μετά θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για την παρουσίαση μιας μελέτης η οποία θα αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση για την προστασία όλων των ρεμάτων που καταλήγουν στον μεσσηνιακό κόλπο».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μπάκας, χαρακτήρισε “καινοτόμα” τη συγκεκριμένη πιλοτική δράση που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ένα επόμενο εγχείρημα είναι η εγκατάσταση Σταθμού συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο λιμάνι της πόλης για τη συλλογή των διχτυών ψαρέματος.

Πηγή: ertnews.gr