Τουρκία: Έκτακτη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους αγρότες

Με τις έρευνες για επιζώντες να έχουν πλέον σταματήσει και τους επιβεβαιωμένους νεκρούς να προσεγγίζουν τους 50.000, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επόμενη μέρα των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου που χτύπησαν τη γειτονική χώρα και τη Συρία. Εκτός από τις πόλεις, η καταστροφή έπληξε και αγροτικές περιοχές, όπου οι προσπάθειες παροχής βοήθειας αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια λόγω των συνθηκών παγετού και στρατιωτικά ελικόπτερα κλήθηκαν να παράσχουν έκτακτες προμήθειες.

Οι σεισμοί 7,7 και 7,6 βαθμών με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας αποκαλούνται ως η «καταστροφή του αιώνα» και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους ντόπιους αγρότες και τις καλλιέργειές τους.

Για να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ξαναρχίσουν την παραγωγή, το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας προχωρά με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των ενισχύσεων πετρελαίου κίνησης και λιπασμάτων, τα οποία μέχρι πρότινος παρέχονταν σε είδος, με ενισχύσεις σε μετρητά συνολικού ύψους 139 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται, ακόμη, η χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και των αιτημάτων ένταξης σε καθεστώτα επιδοτήσεων, μαζί με άλλες στοχευμένες ενισχύσεις και διευκολύνσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε αγρότες στις επαρχίες Καχραμάνμαρας, Αδάνων, Μαλάτειας, Χάταϊ, Σανλιούρφα, Κιλίς, Αντιγιάμαν, Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Οσμανίγιε και Ελαζίγκ.

Οι επαρχίες που επλήγησαν φιλοξενούν περίπου 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας.