Τουρκική επενδυτική κάθοδος εκατομμυρίων δολαρίων στη Σερβία

Αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την κλωστοϋφαντουργία και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τουρκική επενδυτική κάθοδος εκατομμυρίων δολαρίων στη Σερβία
-Διαφήμιση-
gaia-sense

To επενδυτικό ενδιαφέρον των τουρκικών επιχειρήσεων προσελκύει η Σερβία το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Βελιγράδι, η συνολική αξία των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία, από το 2006 μέχρι και σήμερα, εκτιμάται σε 45 εκατ. δολ. Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσει κανείς και τις μη καταγεγραμμένες ως χρηματικές ροές επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στη Σερβία, αυτό ανέρχεται περίπου σε 80 εκατ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για επενδύσεις στην εν λόγω χώρα αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την κλωστοϋφαντουργία και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ, η τουρκική HALKBANK, η οποία είναι η έκτη σε μέγεθος τράπεζα στην Τουρκία, με πάνω από 900 υποκαταστήματα και 17.000 εργαζομένους, εξαγόρασε το 76,74% του κεφαλαίου της σερβικής τράπεζας Čačanska. Η παρουσία της HALKBANK στη Σερβία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, σημαντική είναι και η παρουσία στη Σερβία της τουρκικής εταιρείας JEANCI, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ενδυμάτων τζιν και απασχολεί 1.000 εργαζομένους. Επίσης, σημαντική παρουσία στη Σερβία στον τομέα της ένδυσης έχουν οι εταιρείες KOTON, που διατηρεί 362 καταστήματα σε 25 χώρες, καθώς και η εταιρεία ενδυμάτων TUDORS, που λειτουργεί ήδη δέκα καταστήματα στη Σερβία και δύο στο Μαυροβούνιο, καθώς και η εταιρεία ενδυμάτων LC WAIKIKI, γνωστή για τον ηγετικό της ρόλο στην τουρκική αγορά ενδυμάτων.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναμένεται η λειτουργία ενός νέου εργοστασίου κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία TEKLAS.

-Διαφήμιση-