Τουρκικό ή συριακό, τελικά, το ελαιόλαδο;

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν έρευνα για την προέλευση των εισαγωγών 

elaionas
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μετά τις πολλές αναφορές που έγιναν τον τελευταίο μήνα για λαθρεμπόριο ελαιολάδου συριακής προέλευσης από την Τουρκία και διάθεσής του εκτός των συνόρων της ως τουρκικού, μεγάλος προβληματισμός έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες για το αν έχουν δεχθεί τέτοιες ποσότητες. Ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που έθεσε αυτό το ερώτημα ήταν ο Ελβετός βουλευτής Bernhard Guhl, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας του απάντηση ως προς το τι θα κάνει εάν διαπιστωθεί ότι ελβετικές εταιρείες συμμετέχουν στο παράνομο αυτό εμπόριο.

Μπορεί ο Guhl να αναμένει ακόμη την απάντηση, όμως, το παράδειγμά του φαίνεται ότι ακολούθησαν και δύο Ισπανοί γερουσιαστές του πολιτικού συνασπισμού της Βαλένθια, Compromis, απευθυνόμενοι τόσο στην ισπανική κυβέρνηση όσο και στην Κομισιόν, ζητώντας να μάθουν εάν έχουν εισαχθεί και πωληθεί ποσότητες κλεμμένου συριακού ελαιολάδου στην ισπανική αγορά ως τουρκικές.

Οι δύο γερουσιαστές, μάλιστα, ζητούν επανέλεγχο των τουρκικών ποσοτήτων ελαιολάδου που εισήχθησαν από όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το ζήτημα, δεδομένου μάλιστα ότι το λιμάνι της Βαλένθια αποτελεί για την Ισπανία σημαντική πύλη εισόδου προϊόντων από την Τουρκία και τη Μ. Ανατολή, ενώ δεν αποκλείεται να κατευθύνουν την έρευνά τους και στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

-Διαφήμιση-