Η τραγική ιστορία του Νεπάλ και της χτυπημένης αγροτιάς του

Στο έλεος των ακραίων φυσικών φαινομένων

Η τραγική ιστορία του Νεπάλ και της χτυπημένης αγροτιάς του

Δεν φτάνει που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια το Νεπάλ βάλλεται σφοδρότατα από τα στοιχεία της φύσης. Η χώρα της Ασίας, στην οποία η αγροτική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ακόμα συνέρχεται από τους καταστροφικούς σεισμούς που την είχαν πλήξει το 2015. Τον τελευταίο καιρό, οι ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τους αγρότες επιδεινώνονται, καθώς η χώρα της Ασίας πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τον Αύγουστο, η χώρα επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, που άφησαν συνολικό απολογισμό 150 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες αστέγους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Νεπάλ, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 77 εκατομμυρίων δολαρίων στις καλλιέργειες, και κυρίως στο ρύζι paddy και στα λαχανικά. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό The Diplomat, από τις καταστροφές αυτές επηρεάζονται περισσότερο οι μικροκαλλιεργητές και οι μισθωτές γεωργικής γης.

Στον κτηνοτροφικό κλάδο, οι απώλειες ζώων από τις πλημμύρες προστίθενται στα σοβαρά προβλήματα που ήδη ταλανίζουν τους παραγωγούς. Όπως επισημαίνεται από το περιοδικό Dairy Global, μόνο το 5% των βοοειδών της χώρας θεωρούνται καθαρές φυλές. Έτσι, η χαμηλή ημερήσια παραγωγή περιορίζει τους εκτροφείς βοοειδών σε πολύ χαμηλά εισοδήματα. Παρά τις διασταυρώσεις που έχουν επιχειρηθεί, η παραγωγή συχνά περιορίζεται μεταξύ 500 και 2.000 λίτρων ανά αγελάδα ετησίως. Επίσης, μόλις το 10% των εμπορικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιεί εξωτερική βόσκηση, λόγω της έλλειψης καλών βοσκότοπων, καθιστώντας κομβικής σημασίας τη σωστή διαχείριση των τροφών και του νερού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 5%-10% των βοοειδών εξασφαλίζουν το προνόμιο μιας σωστής διατροφής. Τέλος, περιορισμένη είναι η πρόσβαση των εκμεταλλεύσεων σε κτηνιατρικά φάρμακα.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ είχε ξεκινήσει μερικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να ενισχύσουν την παραγωγή γάλακτος, όμως οι καταστροφές από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα θέτουν στον «πάγο» όλα αυτά τα εγχειρήματα. Προτεραιότητα, πλέον, είναι να ανακουφιστούν οι πληγέντες, ενόσω η ζημιά στις καλλιέργειες πιθανότατα θα μεταφραστεί σε έλλειψη τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.