Τρακτέρ στην Αθήνα: 14ώρο ταξίδι, με κόστος πάνω από 500 ευρώ!

Ο λαρισαίος αγρότης Νίκος Καρυπίδης μιλά για την εμπειρία του 2016

Την ώρα που οι Θεσσαλοί αγρότες προετοιμάζονται να κάνουν πράξη όσα αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, δηλαδή να διοργανώσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, αύριο Τρίτη 20/2 παρουσία των τρακτέρ, 10 αγρότες από το μπλόκο Πλατυκάμπου ξεκίνησαν ήδη το μακρινό και επίπονο ταξίδι για την πρωτεύουσα. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Καρυπίδης, ο οποίος είχε επιχειρήσει το πολύωρο και κοστοβόρο αυτό ταξίδι και το 2016, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες πραγματοποιήσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Του ζητήσαμε να μας μεταφέρει αυτήν την εμπειρία και να μας περιγράψει τις δυσκολίες του εγχειρήματος: «Πράγματι το 2016 ξεκίνησα από την Λάρισα, μαζί με 20 ακόμη τρακτέρ για την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα φτάσαμε μετά από 14 ώρες, με 3 μόνο ολιγόλεπτες στάσεις στο δρόμο. Χρειαστήκαμε άλλες 3 ώρες να φτάσουμε στην πλατεία Συντάγματος και μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου άλλες 4 ώρες να φτάσουμε στο ΟΑΚΑ, όπου και σταθμεύσαμε τα τρακτέρ πριν αναχωρήσουμε -την επόμενη μέρα- για τη Λάρισα. Απ΄ότι θυμάμαι, τότε είχαμε κάψει περίπου 300 με 350 λίτρα πετρελαίου. Άρα το αυριανό ταξίδι με μία τιμή στο 1,7 ευρώ/λίτρο, θα μας στοιχίσει περίπου 550€ .

Ο Νίκος Καρυπίδης υποστηρίζει ότι τα έξοδα δεν είναι μόνο τα μεταφορικά. «Το 2016, στο δρόμο της επιστροφής, αρκετά τρακτέρ παρουσίασαν βλάβες ή φθορές που σημειώθηκαν στα ελαστικά, διότι αυτά είναι σχεδιασμένα για το χωράφι και όχι για την άσφαλτο. Οι αντοχές επίσης της μηχανής είναι συγκεκριμένες. Ακόμη φοβόμαστε την προβοκάτσια. Στο συλλαλητήριο τότε σημειώθηκαν επεισόδια. Οι πέτρες που εκτοξεύτηκαν από τους «γνωστούς- αγνώστους» προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά μηχανήματά μας. Παρόλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ για να αποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι για όλα».